Хора-готвят

Известното медицинско списание Cell Stem Cell от 05 юни, 2015 г. показва, че състоянието на глад активира стволовите клетки за самообновяване. Тези стволови клетки са насочени за попълване на изчерпаните имунни клетки, когато някой е подложен на продължително гладуване.

Гладуването и ползи за здравето

Лабораторно наблюдение на пациенти с ракови заболявания, които гладуват редовно, поради липса на апетит, показва драматичен спад в броя на белите кръвни телца (WBC). Смята се, че по този начин, продължителното гладуване стимулира изчистване на повредени и нежелани имунни клетки. Спадът в броя на белите кръвни клетки е резултат при лица, които са на редовно гладуване, а приемът на храна причинява покачване на тези клетки.

Стволовите клетки, които са майки клетки от всички видове, усещат спада в броя на белите кръвни клетки и започват да се превръщат в нови имунни клетки. Този отговор се дължи на понижаване на емзим свързан с РКА, който се причинява от мазнини. Установено е в клинично изследване на пациенти с рак, които гладуват в продължение на 72 часа, че свързаната с химиотерапия токсичност е относително по-малко, ако се прилага след гладуване. Така че гладуването има ясна полза относно индуцираните странични ефекти от химиотерапия, според проучването.

Гладуването има културна и религиозна стойност в много общества по света. Въпреки това, то не трябва да се бърка с пълен глад. Това е умишлено действие за ограничаване и контролиране на приема на храна по здравословен и подходящ начин. Тялото се ревитализира и ума става свеж след гладуване.

Предотвратяване на мозъчни заболявания

Интересна находка на Националния институт в Балтимор е, че тежестта на болестите на Алцхаймер и на Паркинсон намалява след гладуване само за 1 до 2 седмици. Друга констатация е, че ограничаването на дневното хранене, еквивалентно на 500 калории за 1 или 2 дни е добре за химията на мозъка.

Предпазва от сърдечни заболявания и диабет

Така нареченото периодично гладуване (Intermittent fasting) е добре за сърдечно-съдовата система. Това състояние стимулира отделянето на хормона на растежа и катехоламини, които увеличават метаболизма. По време на този процес се изгарят мазнини, които са основен виновник за сърдечно-съдови заболявания и диабет. Това е утвърдено нефармакологично лечение на хипертония, стенокардия и диабет.

Роля при лечение на рак

Както беше посочено по-рано, проучванията показват, че свързаните с химиотерапия странични ефекти са значително намалени, ако пациентът може да се подложи на гладуване преди такава терапия. Гладът намалява доставката на хранителни вещества за раковите клетки и по този начин туморният растеж и разпространение се забавя, което, от своя страна, осигурява продължително оцеляване на пациента. Националният институт по застаряване на населението открива по време на проучване на рак на гърдата, че гладуването инхибира раковите клетки да освобождават нови протеини, които са необходими за разделяне на тези клетки. Свободните радикали, генерирани по време на протеинов метаболизъм, са токсични за раковите клетки.

Въпреки многобройните ползи, които са добре установени, са необходими повече изследвания, за да се излезе с по-нови факти. Винаги е полезно да се консултирате с лекар, за да изберете безопасен и правилен начин на гладуване за конкретно заболяване.

Автор:  Dr. Adem Gunes

Източник: http://blogs.naturalnews.com

One thought on “Как гладуването може да помогне за лечението на рак?”
  1. Ако пък „пациентът“ (= търпеливецът) силно и безвъзвратно поиска, може да бъде изръководен как сам да се излекува от рак без никакви химио-, лъче- и други вредни въздействия – с Временно въздържане от храна + упражнения.

Напиши коментар

Добави обява

×
×