Има много причини, поради които хората презират така наречената“Биг Фарма“, но едно скорошно разследване разкри още един друг начин, по който фармацевтичните компании мамят хората: като продават едни и същи лекарства на много различни цени, използвайки различни опаковки.

Според британската група за наблюдение „Кои“, някои „по-модерни“ с по-известни марки медикаменти се продават до десет пъти по-високо от цената на същите такива версии, но не с толкова известна марка, въпреки че лекарствата са напълно идентични.

В други случаи компаниите поставят същия медикамент в различни кутии и ги предлагат на пазара за различни цели, като понякога таксуват различни цени отново за това, което е точно същото лекарство. Например носният спрей Otrivine се продава в три различни кутии, означени за синузит, алергии и задръствания, но всичките три спрейове са медицински идентични. Може да не е незаконно, но това е доста подвеждащо.

Друга тактика е смесването на два евтини медикамента в комбинирано хапче. Например, смес от ибупрофен и ацетаминофен, известна като Nuromol в САЩ, се продава за десет пъти цената на приемане на двете отделни хапчета в същите дози. В САЩ комбинираното лекарство Treximet за мигрени, се продава при средна цена от 875 долара за девет хапчета, но двете лекарства, които съдържа суматриптан и напроксен, могат да бъдат закупени за $ 16 за девет таблетки и $ 12 за 300 таблетки.

За друга форма на измама се съобщава в Consumer Reports, а тя е, че алергичният медикамент Clarinex се продава за $ 235 за марката и $ 45 за генеричната версия. Въпреки това, неговата активна съставка деслоратадин става лоратадин, след като се метаболизира от тялото. Това е същият медикамент като Claritin и може да се купи генерична марка с лоратадин само за $ 4.

Производителите на лекарства понякога въвеждат варианти на съществуващи лекарства с удължено освобождаване или просто променят начина, по който се прилагат или дозировката им, за да изглеждат нови и да налагат повече тях, като същевременно запазват по-евтините генерични лекарства на пазара. Такъв например е случаят с лекарството за шизофрения Adasuve. Лекарството е просто преформатиране на оралното лекарство Локсапин в инхалатор. Продажбите й се оценяват на месечна цена от 4,550 долара, докато версията на капсули на Локсапин струва само 45 долара.

Увеличения на цените

Понякога фармацевтичните компании дори не се опитват да подмамват потребителите, те просто повишават цените си без обяснение. Главният изпълнителен директор на Turing Pharmaceuticals, Мартин Шкрели нашумява след като повиши цената на лекарствения продукт Daraprim, който се използва при пациенти с трансплантация и при хора със СПИН, от $ 13,50 до $ 750 на хапче – увеличение от 5 500%. Производителите на EpiPen също получиха много лоша реклама, след като повишиха цената за стандартен двукомпонентен пакет от епинефрин, който може да противодейства на тежките алергични реакции до 700 долара; като е струвал само $ 55 през 2007 г., а дозата в една писалка  струва около $ 1 да се направи.

Друг факт е, че фармацефтичните компании повишават цените в отговор на кризи. Например, Valeant Pharmaceuticals повишава цената на медикаментите си за оловни отравяния с 2,700% по време на кризата с водата във Флинт, Америка.

Експертите препоръчват проверка на активните съставки в лекарствата, които купувате, за да видите дали съществуват по-евтини алтернативи. Много хора не знаят, че този тип поведение е факт и много от пациентите не са информирани, че съществуват други възможности. Много хора обаче установяват, че билковото лекарство и други алтернативни лекарства могат не само да адресират много често срещани здравословни проблеми далеч по-евтино от нещо създадено в лабораторията, но и често могат да направят това по-ефективно с по-малко странични ефекти.

Източник: http://www.naturalnews.com/2017-09-03-how-big-pharma-rips-off-everybody-by-selling-low-cost-pills-at-over-1000-mark-ups.html

 

 

Напиши коментар

Добави обява

×
×