Химическа-таблица-Йод

Хората не обръщат особено внимание на раните, особено ако не изглеждат заплашителни. Малко хора знаят, че отворените рани, когато не се лекуват, могат да доведат до тежки инфекции. Според Центровете за лечение на рани, заразените рани се причиняват, когато имунната система на организма е претоварена от бактериален растеж. Данните от Центровете за лечение на рани показват, че до 70% от смъртните случаи сред хирургическите пациенти са свързани с инфекция на рани. Най-често срещаните бактерии, които предизвикват инфекция на рани, са Staphylococcus aureus и много други форми на стафилококи. Нехигиенните практики повишават риска от инфекция на рани. Пациентите с диабет и възрастните хора са с повишен риск от инфекция на рани, дължащи се отчасти на намалена функция на имунната система. Усложненията, свързани с инфекция на рани, включват нелекувано, бактериално, кожно инфектиране и остра или хронична бактериална костна инфекция, добавиха от Центровете за лечение на рани.

Търговските дезинфектанти могат да предотвратят инфекция на раната

Пазарът гъмжи от търговски дезинфектанти, които предпазват от инфекция.

Водородният пероксид е един от най-често използваните антисептици за рани. Според Американската медицинска асоциация (AMA), прочистването с водороден пероксид спомага за елиминирането на некротична тъкан от тъканта на раната. AMA препоръчва в клиниките да се използва нормален физиологичен разтвор след третиране с водороден пероксид. Въпреки това, водородният пероксид не се препоръчва за рани със съдов произход. Докато предишните изследвания опровергават потенциалната му вреда, много други изследвания върху хора и животни показват, че водородният пероксид не показва отрицателен ефект върху раните.

Колоидното сребро се използва в грижите за рани вече почти сто години от откриването му. Колоидното сребро е мощен антибактериален агент, способен да отблъсква голям брой бактерии без нежеланите странични ефекти, открити в други дезинфектанти. Колоидното сребро също се предлага като ефективен антисептик за кожни наранявания и рани. Този антисептик помага на кожата да се върне в най-здравата си форма без да унищожава здравите тъканни клетки. В болниците се използват колоидни сребърни бинтове и мехлеми по тази причина.

Проучванията показват, че колоидното сребро инхибира инфекцията чрез имобилизиране на ензима, който гъбичките, бактериите и вирусите използват за оцеляване. Среброто взаимодейства с кръвта и „вкарва“ клетки, за да унищожи вредните организми. Колоидното сребро също действа чрез задушаване на бактериите за по-малко от шест минути. Този антисептик също е известен, че повишава имунната функция на организма.

Йодът е мощен антимикробен агент, който е от полза за зарастването на рани. Йодът отблъсква голямо разнообразие от патогени като Staphyloccocus aureas.

Правилна грижа за раните: от измиване до превързване

Използването на дезинфектанти работи, но подходящата грижа за раната помага да се ускори лечението. Intermountain Healthcare подготвиха списък от процедури, необходими за правилното лечение на рани:

  1. Почистете работната зона и си набавете необходимите консумативи като превръзки, антисептици и ръкавици.
  2. Измийте ръцете със сапун и топла вода или натрийте с алкохол.
  3. Поставете гумени ръкавици.
  4. Поставете кърпа под раната.
  5. Намокрете тампон с физиологичен разтвор или вода. Нежно почистете раната, започвайки от центъра.
  6. Движете тампона в кръг и се въздържайте от връщане в центъра. Важно е да се отбележи, че триенето с тампона назад и напред увеличава риска от разпространение на микробите. Уверете се, че всички течности, изтичащи от раната, се почистват. Изхвърлете тампона след употреба.
  7. Изсушете кожата около раната, като я потупвате с чиста, суха кърпа.
  8. Проверете раната за зачервяване, миризма, дренаж или оток.
  9. Изхвърлете използваните материали за почистване.

Автор: Earl Garcia

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×