(NaturalNews)

Много от възрастните са с високи нива на триглицеридите, но много от тях дори не знаят какво означава това. Триглицеридите са вид мазнини в кръвта, които се свързват с различни тежки заболявания, включително болест на сърцето, инсулт и инфаркт на миокарда. Американската асоциация за сърдечни заболявания е предложила всеки над двадесетгодишна възраст да проверява нивата на триглицериди в годишни медицински прегледи.

За да се тестват нивата на триглицеридите, докторите трябва да направят кръвен тест на гладно на пациентите, след това да прегледат резултатите. Нормалните нива на средностатистически възрастен трябва да бъдат под 150 мг/дл. Има още три етапа на нивата на триглицеридите, различни от нормалните: на границата, високи и много високи. Границата е между 150 и 199 мг/дл, високи са между 200-499 мг/дл, и много високи са нещо над 500 мг/дл. За щастие, високите нива могат да бъдат управлявани.

Как да контролираме високи триглицериди

Повечето лекари предпочитат високите триглицериди да бъдат контролирани чрез промени в начина на живот. Двата основни начина, за да се подобри нивото на триглицеридите в кръвта са диета и физически упражнения. Жизнено важно е да сме със здравословно тегло, за да поддържаме добро ниво на триглицериди в кръвта. Упражненията са един чудесен начин да отслабнем и да подобрим тези нива. Повечето лекари предлагат да се правят най-малко 30 минути упражнения всеки ден. Когато става дума за диета, полезно е пиенето на по-малко алкохол, както и избора да се ядат здравословни мазнини, като риба.

Съществува голямо разнообразие от налични лекарства за лечение на високи триглицериди, ако промяната на начина на живот не е достатъчна за адекватно постигане на напредък. Фибрати, рибено масло, ниацин и статини са четирите категории на лекарство, което може да се препоръча на някого за контролиране на тези нива. Въпреки това е важно да се отбележи, че все пак трябва да се  промени  начина на живот, за да се държат триглицеридите под контрол. В допълнение, някои лекарства могат дори да доведат до високи нива, така че е важно да се консултирате с лекар.

Опасностите от неконтролирани високи триглицериди

Високите нива на триглицеридите могат да имат вредни ефекти върху останалата част от тялото, тъй като те често се появяват заедно с други проблеми, като затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Панкреасът, черният дроб и сърцето се засягат негативно от високите нива на триглицеридите, поради което е жизнено важно да запазим тези нива под контрол.

За щастие, поддържането на здравословно хранене и добър начин на живот е един лесен начин да се намалят нивата на триглицеридите в кръвта. В допълнение, здравословният начин на живот подобрява и благосъстоянието във всяко друго отношение.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *