(NaturalNews)

Ако страдате от чести пристъпи на тревожност или депресия, но сте подозрителни по отношение на безопасността и ефективността на вземане на антидепресанти – и поради добра причина, защото тази химична „панацея“ дори не работи – то следната информация е за вас.

Противно на общоприетото мнение, повечето случаи на това, което обикновено се диагностицира като депресия, е напълно лечимо чрез промени в диетата и начина на живот, без приемането на умо-променящи лекарства.

В книгата си Лек за Депресия (The Depression Cure), клиничният психолог д-р Стив Ларди, Ph.D., подчертава шест конкретни начини за лечение на депресия, естествено, без използването на химически лекарства. Всеки един от тези шест подхода има за цел да се справи с първопричините на повечето случаи на депресия, като липса на задоволяващи взаимоотношения, недостиг на хранителни вещества, както и недостатъчни упражнения. С реализацията на това, което той нарича Подход към Терапевтична Промяна на Начина на Живот, или TLC, д-р Ларди казва, че почти всички негови пациенти с депресия са имали драматични подобрения, включително тези, които преди това са опитвали лекарства и други конвенционални подходи.

„TLC е насочена към корените на модерната епидемична депресия: фактът, че хората никога не са били предназначени за живот с такива обезумели темпове на 21 век –  лошо хранене, заседнал, закрит, лишен от сън и социално изолиран живот“, обяснява д-р Ларди в увода към книгата си. „Програмата предоставя дълго отлагания лек на здравия разум за съвременния американски начин на живот, който се е отклонил опасно от курса“.

(http://thedepressioncurebook.com/excerpt.html).

Елиминирайте депресията чрез диета, упражнения и взаимоотношения

Тази статия ще подчертае някои практически стъпки, описани в книгата на д-р Ларди, които можете да започнете да практикувате днес, за да преодолеете депресията си и да се върнете към нормалния живот. С изключение на някои екстремни и донякъде редки форми на депресия, които включват тежки химически дисбаланси, повечето хора, които страдат от симптоми на депресия, независимо дали те са редовни чувства на тъга и отчаяние или „лоши дни“ от време на време, могат да се възползват като следват тези прости стъпки .

1) Яжте повече храни, богати на омега-3 мастни киселини. Медицината обикновено пропуска или игнорира ролята, която играят храните и храненето в психичното здраве. Но много конвенционални лекари започват да осъзнават факта, че например омега-3 мастните киселини, които се намират в мазните риби, конопени семена и масло, семена от чиа, орехи, месо, масло и яйца, играят важна роля при модулиране химията на мозъка. Ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), две от основните омега-3 в рибното масло, са основни структурни компоненти на мозъка.

Както е обяснено в проучване от 2005 г., публикувано в списание Лекарства, DHA е критичен компонент на невронните мембрани в мозъка, което означава, че тази конкретна омега-3 има пряко влияние върху начина, по който се произвеждат и използват мозъчните невротрансмитери като допамин и серотонин. EPA е сходна с това, че заедно с DHA, регулира биохимичните промени в мозъка. И се оказва, че ниските нива на тези и други омега-3 мастни киселини, са пряко свързани с депресия, шизофрения, както и различни други психични заболявания.

2) Упражнявайте се повече и спрете яденето на нездравословна храна. Това може да изглежда като клише, но повече движение на тялото може да помогне за задействане производството на „щастливи“ химикали в мозъка, като по този начин се подобрява настроението ви по забележим начин. Целта е кръвта да се раздвижва най-малко веднъж на ден, било то чрез разходка, бягане на място, разтягане, фитнес или дори само почистване на гардероба ви или гаража – каквото е необходимо, за да се задвижи тялото. Продължителното застояване няма да повдигне духа ви или да помогне за прочистването на негативните мисли, които ви завличат надолу.

За напредък с това, яжте чисти, биологично отглеждани храни, които са без пестициди, изкуствени химикали, генетично-модифицирани организми (ГМО), рафинирана захар или преработени брашна, тъй като тези добавки са склонни да променят химията в мозъка. Полезно е да се намали излишната консумацията на алкохол и кафе.  Те могат да доведат до драстични промени, които да влошат симптомите на депресия.

3) Прекарвайте повече време с близките си, създавайте нови приятелства. Много хора в съвременното общество накуцват през живота, изолирани един от друг. Това може съзнателно и подсъзнателно да доведе до усещане за самота и тъга. Независимо дали го осъзнавате или не, нужни са ви смислени човешки връзки и даване и получаване на любов. Създаване на истински приятелства, например, може да направи голяма разлика в облекчаване чувството на отчаяние и безнадеждност.

Въпреки, че е по-лесно да се каже отколкото да се направи, ангажирането в компания с други хора, дори когато се чувствате усамотени или уединени, ще ви предостави възможност да се откриете за собствения си живот и да участвате в живота на другите. Социално ангажиране по този начин ще помогне да отдалечите фокуса от себе си и собствените си проблеми, и ще даде възможност за създаване на взаимно-изгодни отношения, в които депресията ще процъфтява много по-трудно.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

2 thoughts on “Как да победим депресията без лекарства”
  1. Намерих полезна информация за това което ме интересува, Благодаря! ☺

  2. Тези съвети са много по -полезни,от това да пращат хората на психиатри ,които ги разболяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *