(NaturalNews)

Ако диетата ви е причината да имате висок холестерол, то вашият изборът на храни може да го намали. Яденето на мазни, пържени и високо-калорични храни запраща нивата на холестерола ви до небето, особено ако ядете постоянно от  тези нездравословни храни. Ако имате висок холестерол, не сте сами.

Първата стъпка е да разберете, ролята на холестерола в тялото ви. Може да останете изненадани да научите, че холестеролът е от съществено значение за всяка клетка в тялото ви. Холестеролът е важен за клетъчните мембрани, метаболизма, както и за синтеза на хормони. Всъщност, холестеролът е толкова важен, че ако не се консумират никакви храни, съдържащи холестерол, черният дроб ще го произвежда.

Повечето хора консумират много повече холестерол, отколкото се нуждаят техните тела. Холестеролът е мастна, подобна на восък материя, която може да се натрупва в кръвта и повишава риска от сърдечни заболявания. Високия холестерол допринася в голяма степен за високите нива на сърдечно-съдови заболявания.

Много хора се опитват да разчитат на медикаменти за изкуствено понижаване  нивата на холестерола. Лекарствата, които понижават холестерола са известни като статини, те работят като блокират вещество, от което се нуждае вашият черен дроб, за да направи холестерол. Докато някои хора смятат, че тези лекарства са от полза, други се тревожат за свързаните рискове със статините, които според Американската Администрация по Храните и Лекарствата включват когнитивни нарушения, повишен риск от високи нива на кръвна захар и развитие на диабет тип 2 и мускулни увреждания.

Щом разберете как да намаляте холестерола с помощта на храни, можете да поддържате нивото на холестерола под контрол, без да се налага да прибягвате до опасни лекарства.

Яжте купа с овесена каша всеки ден
Овесената каша съдържа разтворими фибри, които намаляват количеството на холестерол в кръвта.Клиниката Майо препоръчва да се консумират 5-10 грама разтворими фибри всеки ден. Една купа овесена каша осигурява около шест грама фибри. Добавете още четири грама разтворими фибри като добавите банани или други плодове.

Яжте плодове
Яжте ябълки, грозде, ягоди и цитрусови плодове. Тези плодове съдържат пектин, специален вид разтворими фибри, които са известни, че понижават нивата на холестерола.

Яжте риба два пъти седмично
Американската сърдечна асоциация препоръчва яденето на най-малко две порции мазни риби на седмица. Мазните риби съдържат омега-3 мастни киселини, помагащи за подобряване  здравето на сърцето. Следните риби съдържат най-много омега-3 мастни киселини:

  • Албакор (бяла риба тон)
  • Хакибут
  • Херинга
  • Езерна пъстърва
  • Скумрия
  • Сьомга
  • Сардини

За най-добри резултати, наслаждавайте се на рибата печена или на скара, а не пържена. Гответе с малко сол и подправки и масла с ниско съдържание на мазнини.

Яжте орехи и бадеми
Яжте шепа ядки през повечето дни от седмицата – около 30 грама на ден ще свършат работа. Орехите, бадемите и някои други ядки са богати на полиненаситени мастни киселини, които поддържат кръвоносните съдове здрави. Не прекалявайте, тъй като ядките са с високо съдържание на калории и могат да доведат до увеличаване на теглото.

Преминете към зехтин
Зехтинът съдържа мощна комбинация от антиоксиданти за понижаване на холестерола. Заменете две супени лъжици масло, свинска мас или майонеза със зехтин всеки ден. Отново, маслиновото масло е с високо съдържание на калории, така че не прекалявайте.

Яжте храни, обогатени със стероли и станоли
Стеролите и станолите предпазват тялото от абсорбиране на холестерола от храната, която ядем. Хранителни учени извличат стероли и станоли от растения, като след това ги добавят към храни, включително маргарин, барове с мюсли, плодови сокове и дори шоколад. Наръчник за Семейно Здраве на Харвардското Медицинско Училище казва, че приемът на 2 грама растителни стероли всеки ден може да намали нивата на нездравословния холестерол до 10%.

Намалете холестерола чрез избягване на храни, които го повишават
Един от най-добрите начини за понижаване на холестерола е да се избягва яденето на тези храни, които повишават нивата. Намалете наситените мазнини, това са белите „жилки“, които виждате в месото, когато е студено. Започнете, като замените мазните разфасовки месо с по постни версии, избирайте нискомаслено или обезмаслено мляко и сирене вместо обикновените сортове, както и избор на растително олио или зехтин вместо масло. Избягвайте трансмазнините, когато е възможно.

Намалете холестерола и свързания с него риск от сърдечно-съдови заболявания, чрез интелигентен избор на храни. Сърцето ви ще  се отплати с дълъг и здравословен живот.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Aurora Geib

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×