(NaturalNews)

Почти една трета от всички американци днес са диабетици или с предварителен диабет, което по същество означава, че телата им са загубили способността да обработват правилно захарта. В резултат на това, излишните захарни молекули, обикновено от нездравословните храни, се натрупват в кръвта и жизненоважни органи, което води до хронични заболявания и в крайна сметка преждевременна смърт. Но и ако вие сте един от милионите хора, които се борят с проблемите на кръвната захар или с диабета, не е нужно да карате по фармацевтичния маршрут на лекарства, за да намерите облекчение или лек.

Подобно на повечето други видове хронични заболявания, диабетът и предварителният диабет много често са пряк резултат от неправилно хранене, стрес, липса на физически упражнения, както и недостиг на хранителни вещества. Почти всяко хронично заболяване, в действителност и в дългосрочен план, е вследствие или на неправилно хранене или на лош начин на живот, което означава, че коригирането им също има потенциал напълно да излекува заболяването в много случаи. Ето някои полезни съвети за преодоляване на вашите неволи на кръвната захар, които от своя страна могат да помогнат за унищожаване на болестта и възстановяване на здравето ви:

1) Спрете захарта, зърнените храни и омега-6 мастните киселини. Стандартните диети често са претъпкани с прости въглехидрати като рафинирана захар, преработено брашно, зеленчуково олио, всички от които вдигат нивата на инсулина и причиняват възпаление. Въглехидратите като цяло са токсични за организма, особено когато не се изразходва достатъчно енергия, като тези въглехидрати, които не се използват, в крайна сметка се разграждат и се превръщат в захар.

„Всяка форма на въглехидрати в крайна сметка се разгражда в тялото на глюкоза, проста форма на захар“, се обяснява в блогът Wellness Mama. „Въпреки че тялото може да използва глюкозата за гориво, нивата, които надвишават това, което е необходимо, са токсични за организма … когато тялото усети глюкозата в кръвта, панкреасът освобождава хормона инсулин, за да сигнализира на организма да се съхранява глюкозата под формата на гликоген. “

След като гликогеновите рецептори са „пълни“, глюкозата продължава да преминава през кръвния поток на тялото, което води до производството на още повече инсулин. Не само, че всичкият излишен инсулин уврежда гликогеновите рецептори, но също така претоварва панкреаса, който разбира се произвежда инсулин и съхранява излишната глюкоза под формата на мазнини в тялото. С други думи, въглехидратите са отговорни основно за натрупване на мазнини и напълняване.

Така че вместо да продължавате нагъването на царевичен чипс, бисквити, хляб и други тежки въглехидратни храни, преминете към ниско-въглехидратни, хранително-гъсти храни, като месо и масло от хранени с трева животни, яйца от свободни кокошки, плодове и зеленчуци, ядки, семена и сурови пълномаслени млечни продукти. Стига да не сте алергични към някои от тези храни, би трябвало да можете да държите нивата на инсулина и на кръвната захар под контрол и да избегнете създаването на токсична среда в тялото ви, където заболяването е в състояние да процъфтява.

2) Намалете нивата на стрес и презаредете надбъбречните жлези. За много хора, излишният стрес води до производството на много стресови хормони, които могат сериозно да навредят на ендокринната система. И когато ендокринната система не е в добро състояние, и хормоните не се произвеждат и регулират както трябва, тялото губи способността си за правилно метаболизиране на хранителните вещества, включително захарта. Крайният резултат, разбира се, е предразположение към висока кръвна захар и в крайна сметка диабет.

„При стрес, независимо от източника, хипоталамусът сигнализира на надбъбречните жлези да освобождават кортизол (и адреналин),“ добавя Wellness Mama. „Излишъкът на кортизол може да допринесе за хормонален дисбаланс в организма, тъй като тялото използва хормони като прогестерон за производството на кортизол. Превишен кортизол … може да попречи на способността на тялото да регулира кръвната захар, намаляване на способността за изгаряне на мазнините, повишаване на инсулина, подтискане функцията на щитовидната жлеза и да доведе до повишаване на коремните мазнини. “

За да се избегне пренатоварване на тялото ви, не забравяйте да си почивате достатъчно всяка вечер, за предпочитане е да си легнете преди 22:30, за да се позволи на надбъбречните жлези да се „презаредят.“ Можете също така да премахнете стреса хранително чрез смесване на 3см. прясно смлян джинджифил заедно с половин чаена лъжичка смляни черни семена, известни също като черен кимион (Nigella Sativa), и да го изядете. Това природно лекарство е само един пример за практичен начин да повишите релаксацията.

3) Спортувайте редовно, поправете чревната флора и яжте много „добри“ мазнини. Един от най-ефективните начини за подобряване на инсулиновата резистентност, е просто да се ангажирате с повече физическа активност. В редица изследвания се оказва, че упражненията имат мощен ефект върху коригиране на кръвната захар, особено с малки упражнения с висока интензивност. Редовното трениране на мускулите също ще помогне за увеличаване на способността им да използват инсулина, което ефективно може да поправи проблемите с инсулина с течение на времето.

За да следвате това се уверете, че избягвате храни, които могат да увреждат лигавицата на червата и причиняват „кортизол корема.“ Тези храни са пшеница и базирани на глутен продукти, зърно като цяло, излишък на захар, генетично модифицирани организми (ГМО), както и липсата на полезни бактерии. Коригирането на чревните проблеми може да изисква добавки с пробиотични бактерии, цинк L-карнозин, и аминокиселината L-глутамин, както и консумацията на здравословни наситени мазнини и омега-3 мастни киселини.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×