Използвайте зеленчуци и подправки за направа на натурални и страхотни бои за яйца

Няма да е много весело ако имаме Великден без боядисани яйца. И защо да си харчите парите за изкуствена боя, когато можете да си направите натурална такава.

Натуралната  боя за яйца се прави лесно с плодове, зеленчуци и подправки, и е лесно да направите почти всеки цвят, който искате. Резултатите варират от партида до партида. В някои случаи може да направите боя, която също можете да ядете!

Яйцата са кафяви или бели. За ясни и ярки цветове, използвайте бели яйца.

Приготвяне на боята за яйца

Повечето естествени багрила отнемат по-дълго време да заработят от синтетичните багрила, понякога цяла нощ, така че не забравяйте да си отделите достатъчно време да се подготви боята и да се боядисват яйца.

Много от често срещаните храни и подправки стават за страхотни бои. Започваме с няколко и със съответния получен цвят:

Жълти обелки от лук = Жълто до тъмно оранжево
Куркума или кимион = Ярко жълто
Червено цвекло = Розово до червено
Червени обелки от лук = Бледолилаво до червено
Червено зеле = Синьо (странно, но е истина)
Спанак = Зелено
Розов гроздов сок (използва се, както е) = Бледолилаво
Кафе (използва се, както е) = Жълто до кафяво
Чили на прах = Оранжев
Малини или къпини = Розово до лилаво
Кори от жълта или зелена ябълка = Жълто-зелен

 

За да направите боята, вземете 4 чаши нарязани или смачкани на пюре плодове и зеленчуци, или 4 супени лъжици подправка, и ги сварете в 4 чаши вода (използвайте по-малко, ако работите с воднисти продукти, като например спанак) и 2 супени лъжици бял оцет. Оставете да къкри на слаб огън за 30 минути. След това прецедете парченцата плодове или зеленчуци, останалата течност е боя.

Забавлявайте се и опитвайте други неща, които имате наоколо: Ако са ярко оцветени и остават петна на дъската за рязане или по пръстите, шансовете да оцвети яйчените черупки са добри.

Ако яйцата, стояли да се напоят през нощта, все още не са се оцветили достатъчно, внимателно прехвърлете боята и яйцата в малка тенджера и леко ги оставете да покъкрят  до 30 минути.

натурална боя за яйца

Поукрасете яйцата

натурална боя за яйцаВъпреки, че яйцата с плътен цвят са привлекателни, можете да направите някои от вашите яйца малко по-красиви с восък. С помощта на пастел или стара свещ, нарисувайте нещо на яйцата преди да ги накиснете в боята. Местата, нарисувани с восък, ще останат неоцветени. Можете също така да омотаете  гумени ленти плътно около яйцата, за да се постигне същия ефект.

Естествено, боядисаните яйца ще имат матово покритие. Ако искате да са по лъскави, капнете няколко капки зехтин или друго растително масло и ги полирайте с мека кърпа. Ако смятате да ядете цветните твърдо сварени яйца, яжте в рамките на една седмица.

 

Източник: http://www.organicgardening.com

By admin

One thought on “Как да си направим натурална боя за яйца”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *