(NaturalNews)

При закупуване на ябълков оцет, хората обикновено се приканват да си купуват нещо органично, което също така съдържа и „майка“(гъба). Не, това не е показател за семейно изготвена рецепта, а по-скоро жизненоважен компонент, който прави ябълковия оцет така ефективен; майка на оцета, или „майката“, е това, което дава на оцета отличителния му кисел вкус, както и полезните му антибактериални и противогъбични свойства.

Въпреки това, няма нужда да се втурваме към местния пазар, за да си закупим бутилка.

Защо не си направите свой собствен? Това е мъдра идея, не само, за да се гарантира, че е достатъчно свеж, но и да имате достатъчно, за да сте подготвени. Тъй като обществото е непрекъснато на ръба на опустошителни екологични, икономически и социални промени, от ключово значение е да сме заредени с най-основните елементи.

Ябълковият оцет е един елемент, който си струва да складираме.

От по-добра кожа до подобрено храносмилателно здраве: многото ползи на ябълковия оцет

Той се смята за една много ефективна смес, която прави всичко, от успокояване на болки в гърлото, до лечение на кожни заболявания. Всъщност, д-р Карл Корн, асистент професор по клинична дерматология в Университета на Южна Калифорния, предлага използване на ябълков оцет за облекчение на слънчево изгаряне. Той препоръчва разреждане на една чаша ябълков оцет с хладка вода и след това леко намазване на зоната със сместа.

Той е леко адстрингентно средство, което служи за поддържане на кожата здрава. Преди употребата на антибиотици, войниците от Американската гражданска война са се обръщали към ябълков оцет за почистване и дезинфекция на рани.

Ябълков оцет се използва също и от хората със сух скалп и пърхот. Когато се използва за изплакване, той не само прави косата мека, но се бори с гъбичките, отговорни за причиняване на пърхот.

Ябълковият оцет също така се изтъква като чудесен начин за подобряване  здравето на храносмилателната система, изчистване на екземи, регулиране на кръвната захар и облекчаване на стомашни киселини.

Лесно е да се види, че ябълковият оцет е от полза за здравето като цяло. Ето как да създавате свой собствен, за да имате винаги изобилие от този мощен лечебен оцет наоколо.

Според запознатия „ферментатор,“ готвач и блогър от Калифорния Греъм Пиърсън, ябълковият оцет е „много освежаващ, универсален и … доста популярно здравословен за нас като тоник, почистващ разтвор, консервантна среда и елемент за готвене.“ Той пише: „Той може да бъде един кулинарен елемент за всичко.“ Пиърсън обяснява, че правенето на домашен ябълков оцет е лесно и нещо, което всеки трябва да обмисли. Стъпките описани по-долу са от неговия блог по темата, „Правене на ябълков оцет,“ който е публикуван в MySurvivalPlan.com.

7 лесни стъпки, за да направите домашен ябълков оцет

Стъпка 1: Измийте 10 цели ябълки или остатъците от до 30 ябълки с чиста изворна вода или филтрирана вода. Нарежете ги на парчета не по-малки от 2-3 сантиметра.

Стъпка 2: Напълнете голям стъклен буркан (минимум 2 литра) с парчетата ябълка поне до половината. Не пречи да се включат дори семената и стъблата.

Стъпка 3: Напълнете буркана с резенчета ябълка с вода, докато е най-малко три четвърти или изцяло пълен. Пиърсън предупреждава: „Не превишавайте 2 части вода към една част парчета, тъй като, това ще направи разреден оцет с ниска киселинност.“

Стъпка 4: Поръсете захар (органична от захарна тръстика или див биологичен мед, една-четвърт чаша на всеки литър вода) в буркана с парчетата ябълка и вода.

В продължение на един час, разбърквайте от време на време с дървена лъжица, като се уверите, че покривате съда с тензух, който е закрепен с въженце или ластик. След това процесът се повтаря в продължение на една седмица, като се разбъркват съставките с лъжица и държите буркана в затъмнена среда. Нормално е да се образуват балончета и пяна, за да се осъществи, и да има силна миризма. Това е нещо добро; всичко това е част от процеса на ферментация и означава, че работи.

Стъпка 5: След като ябълките се установят на дъното на буркана, използвайте тензух, за да ги прецедите, така че само течността да се прехвърли в друг съд.

Стъпка 6: Отново покрийте тази течност с тензух и съхранявайте на топло и тъмно място. Този път ще се съхранява в продължение на четири до шест седмици, през което време ще видите, че майката (гъбата) ще се образува на повърхността.

Стъпка 7: Съхранявайте го запечатан, далеч от слънчева светлина, както бихте направили със закупен от магазина ябълков оцет. След около още две седмици, той трябва да загуби своето съдържание на алкохол, да стане по-кисел и да се развие в ябълковия оцет, който познавате. Разбира се, можете да промените вкуса чрез прецеждане на течността от майката и определяне на това, какво най-добре отговаря на вашите вкусови рецептори. Ако ябълковият оцет е прекалено кисел, можете да добавите вода за смекчаване на вкуса.

Това е всичко.

В седем лесни стъпки е възможно да направи домашно приготвен ябълков оцет. Вие сте по пътя си към по-добра кожа, храносмилателно здраве и подобрена имунна система.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lilley

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *