Как да си направите собствено чесново олио

Чесънът е супер храна, която има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той има антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на много видове рак и сърдечни заболявания. Чесънът е доста питателен, защото 30 грама ще дадат на тялото манган, витамини С и В6, селен и следи от желязо, калций, калий, мед, фосфор и витамин В1. А най-хубавото е страхотния му вкус, който добавя магия на толкова много ястия. Ние добавяме чесън на почти всички наши солени ястия. Едва наскоро бе открит друг вкусен начин за използване на чесън за подобряване  вкуса на ястията, докато се наслаждавете на многото му ползи за здравето, чесново олио.

Всеки може да се научи как да прави чесново олио. Изискват се минимални средства и съставки. Имате нужда от глава чесън и две чаши от любимото си олио за готвене (аз използвах зехтин). Това, от което ще имате нужда са тенджера или тиган с тежко дъно, готварска печка, таймер и термометър за готвене. Ще ви трябва и стерилизиран стъклен съд, в който да го съхранявате.

Как да си направите чесново олио

Разделете скилидките и за да ги белите по-лесно може първо да ги притиснете леко, но ако направите това знайте, че някои от натуралните им масла може да изчезнат. Не изплаквайте чесъна с вода, тъй като това ще насърчи бактерии да заразят скилидките. След като всички са обелени, ги прехвърлете в тенджерата и добавете олиото и мрежичка за покриване на скилидките.

Сложете тенджерата на котлона и го пуснете на средно ниска температура. Следете температурата на сместа с термометър за готвене, докато достигне приблизително 205 ° F или 95 ° C. Ако не разполагате с термометър, можете да държите под око чесъна, ако започне да цвърчи. Ако забележите, че чесънът покафенява, внимателно дръпнете теджерата от огъня и оставете настрана за около минута, докато леко изстине.

Поддържайте тази температура, без да оставяте чесъна да покафенее прекалено бързо за 15 минути до половин час, в зависимост от това колко силен искате да е аромата на чесън.

След като достигнете желаното ниво, изключете котлона и махнете парчетата чесън с помощта на малка метална цедка. Олиото се оставя настрана да изстине до стайна температура.

След охлаждане, го прехвърлете в стерилизиран стъклен буркан с уплътнен капак. Дръжте го на хладно и далеч от пряка слънчева светлина и изхвърлете излишъка след 14 дни или когато започне да мирише на гранясало.

Как да използвате чесновото олио

Чесновото олио е универсална подправка и може да се използва като дресинг за салата, марината за месо и зеленчуци и като допълнителен аромат на супи, яхнии и хляб.

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://blogs.naturalnews.com/make-garlic-oil/Вашият коментар