(NaturalNews)

Отглеждането на собствени билки може да добави ново измерение към готвенето ви и ще ви даде възможност да спестите пари, като създавате свои собствени билкови чайове, тинктури и мехлеми. Някои хора смятат, че отглеждането на билки у дома е опция, достъпна само за тези, които имат достъп до земя, но това не е вярно. Дори ако живеете в апартамент без външно пространство,  можете да отглеждате билки.

Избор на подходящи растения

Първо, помислете за градинарския потенциал на вашия апартамент. Идеалната ситуация за закрита градина е да има прозорци, които гледат на юг без прегради, така че вашите растения да могат да се наслаждават на слънчева светлина за няколко часа. Ако повечето от вашите прозорци гледат на север или са засенчени от други сгради, можете да изберете растения, които изискват малко слънце, или можете да закупите подходяща лампа с таймер. Помислете за топлинните източници по отношение на вашите растения – на закрито е малко вероятно растенията  да измръзнат вечер, но твърде много топлина може да бъде лоша за тях.

Също така вземете предвид собствените си навици – често ли сте извън дома или в състояние ли сте да се грижите за вашите растения всекидневно? Стайните растения очевидно не получават валежи, така че може да се наложи да изберете растения, които изискват малко поддръжка, ако пътувате редовно. Ако имате домашни любимци, които ще попречат на растенията, може също да  помислите за това къде можете да поставите растенията, така че вашите животни да не могат да ги достигнат.

Освен ако не сте опитен градинар, най-добре е да започнете своята закрита градина, като изберете билки, които растат лесно. Лукът е добър вариант за тези, които живеят в по-хладен климат или хора, които не разполагат с прозорци с изобилие от слънчева светлина. Магданозът също има ниски изисквания за слънце, но расте по-бавно, така че няма да можете да го берете толкова бързо, колкото лукът. Дафиновото дърво също се отглежда сравнително лесно, но както магданозът, то се нуждае от повече инвестирано време. Това растение също е податливо на прекалена суша, така че трябва да се внимава за присъствието на вода.

Риган, розмарин и мащерка също растат сравнително лесно и могат да бъдат добри стартови растения за начинаещите билкови градинари. Вземете  предвид обаче, че тези билки са използвани в средиземноморското готвене, което означава, че те растат естествено в слънчев климат. Ако решите да отглеждате тези растения, ще им трябва обилна светлина.

Грижа за вашите растения

След като решите какви билки да отглеждате, купете семена и други материали. При закупуване на семена, винаги проверявайте срока на годност върху опаковката. Засадете повече семена отколкото имате нужда, тъй като има вероятност само някои от тях да поникнат.

Въпреки, че няколко растения, такива като стъблата на лимонова трева, растат във вода, повечето изискват почва. Най-вероятно ще искате да си закупите почва и естествен тор за вашите растения. Ще ви трябват също и саксии – те не трябва да са скъпи, но трябва да се вземе под внимание дренажа. Глинените саксии могат да абсорбират вода и да причинят растенията да станат прекалено сухи, така че използвайте тези саксии само за растения с ниски изисквания на влага. Ако присаждате растение, което е расло на открито, а не да го започвате от семена, изберете саксия с няколко сантиметра по-голяма от коренната топка на растението.

Много растения се нуждаят от повече влажност на въздуха, отколкото има естествено в закритите помещения. Може да поставите някои от саксиите в тава, покрита с камъчета или топчета и вода, като не забравяте да се запази водата достатъчно ниско, за да се предотврати гниенето на корени. Тъй като водата се изпарява, това осигурява влага за листата на растенията. Доливайте вода редовно за да се хранят вашите растения с необходима влажност. За да защитите стайните растения от вредители, напълнете пръскаща бутилка със сапунена вода и напръскайте цялото растение, включително долната страна на листата. Когато сте готови за бране на вашето растение билка, не берете повече от половината, ако искате тя да продължи да расте и да произвежда още за вас.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Tara Green

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *