Яйца-купа

(NaturalNews)

Яйцата, за които изглежда постоянно има противоречиви мнения в света на здравето (някои твърдят, че те допринасят за високи нива на холестерола, а други казват, че са от полза и перфектни за консумация), бяха изтъквани наскоро като притежаващи невероятни ползи за здравето. Един ключ да се наслаждавате на ползите от тях, според проучване, проведено от изследователи в Университета Пърдю, е да ги добавяте към салати, съдържащи сурови зеленчуци. Експертите на университета твърдят, че това укрепва извънредно здравето; просто, добавянето на варени, цели яйца към салати подобрява абсорбацията на каротеноиди, мастноразтворими хранителни вещества, които играят роля при намаляване на оксидативния стрес и възпалението.

Макар и да не е тайна, че този вид стрес и възпаление допринася за редица здравословни състояния, ясно е, че една област на безпокойство, която постоянно надига своята, ограбваща здравето, глава е рак. Но според Американския институт за изследване на рака, каротеноидите, които обикновено се срещат в цветни плодове и зеленчуци, са били свързани с превенция на рака – по-специално рак на гърдата.

Добавяйте яйца в салатите, за да увеличите усвояването на каротеноиди

Въпреки това, учените от Университета Пърдю отбелязват, че докато някои хора се радват на зеленчуци в техните салати, често това не е достатъчно количество. Следователно, не получават много каротеноиди. Те също така предполагат, че хората имат тенденция за по-нататъшно скъсяване на тяхното здраве; не само, че не добавят достатъчно зеленчуци към салатите, но и използват прекалено големи количества висококалорични или нискомаслени сосове за салати, които ги лишават от необходимите здравословни мазнини. Тяхното проучване установява, че яйцата могат да помогнат за решаване на този въпрос. Когато оценяват няколко вариации на сосове за салати, те установили, че усвояването на каротиноиди е от 3 до 8 пъти по-високо, когато в салатата има включени три бъркани яйца. В изследването са били използвани бъркани яйца, за да се гарантира, че участниците консумират и белтъка и жълтъка. Те казват, че другите видове яйца (например, твърдо сварени) вероятно ще доведат до сравними резултати.

„Повечето хора не ядат достатъчно зеленчуци,“ казва Юнг Еун Ким, постдокторален изследовател в Катедрата за хранителни науки в Пърдю“. В същото време, хората консумират салатни сосове, които имат по-малко мазнини или са без мазнини. Нашите научни открития подкрепят, че хората получават повече от насърчаващите здравето каротеноиди от сурови зеленчуци, когато са употребявани съвместно с варени яйца. Яйцата, богата на хранителни вещества храна, съдържаща есенциални аминокиселини, ненаситени мастни киселини и витамини от група В, могат да се използват за увеличаване на хранителната стойност на зеленчуците, които не се консумират достатъчно от мнозинството от хората, които живеят в Съединените щати.“

Детайли на проучването: яйцата правят здравословните салати още по-здравословни

Изследването е било публикувано в Американското списание за клинично хранене. То очертава как хората в проучването са яли или салати без яйца или такива с различни количества яйца. Тогава, както и се посочва в проучването „Общото и индивидуално съдържание на каротеноидите, включително лутеин, зеаксантин, алфа-каротин, бета каротин и ликопен в TRL са били анализирани и композитни райони под кривата (AUCs)“ чрез изследване на кръвните нива.

Изследователите заключават, че добавянето на яйца е здравословен начин за увеличаване на каротеноидния прием и общото здравословно състояние. „Тези открития подкрепят, че съвместното консумиране на варени яйца е ефективен начин да се повиши абсорбцията на каротеноид от други богати на каротиноиди храни, като сурова смесена зеленчукова салата,“ отбелязва информацията на списанието.

Яйцата се считат за здравословен вариант във или извън салати. Според уебсайта World’s Healthiest Foods, яйцата притежават цялата гама от B-витамини, от В1 и В3 до холин и фолат. Освен това, сайтът твърди, че те увеличават нивата на HDL холестерола (добрия вид) и подобряват цялостното функциониране, и че яденето на 1 до 6 от тях седмично – противно на това, което много хора мислят – не допринася за инфаркт или инсулт.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lilley

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *