(NaturalNews)

Един от най-добрите начини за намаляване на риска от рак е диета, богата на плодове и зеленчуци. Множество проучвания показват, че доматите имат силен ефект за предотвратяване на рак. Хората с диети, които съдържат повече домати, са показали, че имат  по-нисък процент развитие на рак, по-специално рак на гърдата и простатата.

Сега, едно проучване, проведено от изследователи от Университетите на Рутгерс и Охайо Стейт показва един механизъм, чрез който доматите могат да се преборят с рака на гърдата. Изследването е публикувано онлайн преди печат в Журнала по Клинична Ендокринология и Метаболизъм.

„Предимствата от яденето на много домати и доматени продукти, дори за кратък период от време, са ясно видими в нашите заключения“, заявява водещият автор Адана Ланос.

„Яденето на плодове и зеленчуци, които са богати на незаменими хранителни вещества, витамини, минерали и фитохимикали като ликопен, предава значителни ползи. Въз основа на тези данни ние вярваме, че редовната консумация на най-малко препоръчваните дневни порции от плодове и зеленчуци ще насърчи превенция на рак на гърдата в населението с риск.“

Доматите регулират хормоните

Изследването е проведено върху 70 жени в постменопауза, тъй като рискът от рак на гърдата е известен, че се увеличава драстично след менопауза. В продължение на 10 седмици, жените са били на диета, богата на доматени продукти и съдържаща най-малко 25 милиграма от фитохимикала ликопен дневно.

Ликопенът, химикал от семейство каротеноиди, който дава на доматите техния отличителен цвят, е бил свързан с много от ползите за здравето на тези плодове.

В отделно 10-седмично проучване, жени са хранени с подобна диета с високо съдържание на соеви продукти, съдържаща най-малко 40 мг соев протеин на ден. Всяка диета е предшествана от две седмици, през които жените се въздържат от ядене на продукти, съдържащи домати или соя, за да бъдат тествани.

Изследователите са установили, че богатата на домати диета, води до 9% увеличение в нивата на хормона адипонектин, който регулира нивата на мазнини и захар, докато соевата диета води до 9% намаление на хормона. Тези констатации са значителни, тъй като високи нива на кръвна захар, мазнини в кръвта и затлъстяване са били свързани с повишен риск от рак на гърдата.

Видимо, ефектът на диетата с домати е по-силен при жените с по-нисък индекс на телесна маса.

„Резултатите показват важността от превенция на затлъстяването“, каза Ланос. „Консумирането на храна, богата на домати, има по-голямо влияние върху нивата на хормоните при жените, които поддържат здравословно тегло.“

Изследователите тествали диета със соя, заради предишни проучвания, които показват по-ниски проценти на рак на гърдата сред азиатските жени. Резултатите показват, че по-ниските ставки на рак се дължат на някакъв друг фактор или соята е защитна само при хора с определено етническо потекло.

Други ефекти за борба с рака

Адипонектинът не е единствената причина доматите да се борят с рака. Оранжево-червените плодове са известни, че са с високо съдържание на антиоксиданти (от които е ликопен), които са известни за борба с рака чрез премахване на свободните радикали, които могат да предизвикат увреждане на ДНК. Ликопенът е известен също, че намалява нивата на LDL („лошия“) холестерол, който е свързан с рак на гърдата, простатата, белите дробове и стомаха.

Друго проучване, публикувано в Списание на Националния Раков Институт в началото на 2013 г., показва, че жените с най-високи кръвни нива на каротеноиди са със значително по-малка вероятност да развият рак на гърдата. Ефектът е по-убедителен за естроген-рецептор-негативни ракови заболявания, които са сред най-смъртоносните и най-трудни за лечение.

Каротеноидите може да се борят с рака чрез подобряване на междуклетъчната комуникация и повишаване на способностите на организма за борба с туморите. Тялото може също да метаболизира каротеноидите в ретинол, който е известен, че играе важна роля в растежа на клетките, генната експресия и може би дори потискане на тумори.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×