Розмаринът е една от най-старите известни лекарствени билки. Той има безброй приложения, както в кухнята, така и в билковата медицина. И двете, и листата, и цветовете от розмарин са били използвани като лекарство за подобряване на паметта в продължение на хиляди години. Шекспир е бил прав, като казва, че розмаринът може да подобри паметта.

Розмаринът предпазва мозъка от увреждане и стареене

Загубата на паметта се счита за нормална част от остаряването. Розмаринът предпазва мозъка по най-различни начини, за да се сведат до минимум щетите и да се забави скоростта на стареенето на мозъчните клетките. Той увеличава притока на кръв към мозъка, което от своя страна снабдява мозъка с повече кислород и хранителни вещества.

Розмаринът съдържа карнозна киселина, която се бори със увреждането на мозъка от свободните радикали. Той съдържа естествени киселини, които помагат за защитата на клетките и ДНК от свободните радикали. Съединенията в розмарина предотвратяват разграждането на ацетилхолина, който е химично вещество, което предизвиква мозъчните клетки, които са отговорни за паметта и за комуникацията едни с други.

Вдишването на розмарин подобрява паметта

Има проучване, при което на групи от хора е било давано етерично масло от розмарин. Общо 66 души са участвали в изследването. Те били разпределени в две стаи, едната ароматизирана с розмарин, а другата – не. Резултатите са забележителни: хората в първата стая са имали 60 до 75% по-големи шансове за запомняне, в сравнение с хората, които не са вдишвали етерично масло от розмарин!

Как се използва розмарин

Има много различни начини да се започне увеличаване на паметта с розмарин. Поставете три до четири капки етерично масло от розмарин върху салфетка и се наслаждавайте като миризмата, която се носи из въздуха.

Някои други приложения и ползи от етерично масло от розмарин

лечение на артрит, противовъзпалително
-облекчаване на болката от лошо храносмилане, менструални спазми
-помага при пърхот и косопад
-намалява тревожност, повишаване на настроението
-предпазва срещу увреждане на ДНК
-подобрява кръвообращението
-детоксикира черния дроб
-успокояващи ефекти
-облекчаване на болката
-облекчение на главоболие
-тоник за кожата
-тоник за косата
-помага за храносмилането
-бустер на имунната система
-превенция на рак

 

Автор: mcshane

Източник: http://blogs.naturalnews.com/sniffing-rosemary-can-improve-memory-75/

Напиши коментар

Добави обява

×
×