Пушенето влияе на вашето стоматологично здраве и това води до проблеми със зъбите: като например, лош дъх, възпаление на отворите на слюнчените жлези, обезцветяване на зъбите, повишено натрупване на плака и зъбен камък по зъбите, повишен риск от развитие на болест на венците, водеща причина за загуба на зъби, повишена загуба на костна маса в рамките на челюстта, повишен риск от левкоплакия, бели петна в устата, по-нисък процент на успеваемост на дентални процедури на импланти, забавен процес на оздравяване след екстракция на зъб, периодонтално лечение или орална хирургия и повишен риск от рак на устната кухина.

Орални проблеми, причинени от тютюнопушенето

Тютюнопушенето може да доведе до сериозни здравни и орални проблем и тук са шест начина, по които пушенето въздействия върху здравето на зъбите.

  • Рак на устната кухина: Пушенето може да допринесе за рак на устата, венците, езика, устните и гърлото. Според водещ зъболекар рискът за устни проблеми се увеличава за физически лица, които са пушачи. В повечето случаи, ракът на устната кухина не се открива, докато не е доста напреднал, а това е най-важният въпрос за степента на преживяемост на пациенти с рак на устната лигавица.
  • Оцветени зъби: Устата на пушача не е красива уста, поради непривлекателни жълти петна, които катранът и никотинът оставят на вашите зъби. След определен период от време, това оцветяване може да проникне в малки пукнатини в зъбния емайл, което означава, че може да се окаже трайно оцветяване.
  • Заболяване на венците: Пушенето вреди на венците по два различни начина. Вероятно е да доведе до бактериална плака в устата, която поставя венците под постоянна атака. Пушачите имат по-ниски нива на кислород в кръвта си, което забавя заздравяването. Ако венците се заразят, тялото ви е по-малко надеждно, за да се справи. В сравнение с непушачите, заболяването на венците напредва с по-бързи темпове при хората, които пушат.
  • Лош дъх: Пушачите имат лош дъх. Повече от 4000 химикала преминават през устната кухина всеки път, когато се пуши и много от тях в крайна сметка се събират на повърхностите в устата. Пушенето допринася за лошия дъх чрез изсушаване на устата и може да предизвика инфекция на венците, и дори дразни синусите.
  • Кариеси: Предвид нарастналата плака и проблемите с венците, причинени от тютюнопушенето, ще имате и по-висок риск за кариес. Ако пушите, вие поставяте зъбите си на риск от кариес три пъти повече, в сравнение с тези, които не пушат.
  • Намален вкус и мирис: Когато се пуши редовно, сетивата за вкус и мирис може да бъдат „изключени“, което може да доведе до добавяне на твърде много сол или захар в яденето. Един от всеки петима пушачи има чувство за по-малко усещане на вкус и мирис. За щастие, ефектът е обратим, ако се откажете от пушенето.

Избягване на проблеми със зъбите

Според зъболекари и водещите експерти, зъбите трябва редовно да се мият с паста и четка, да се използва конец за зъби и да се стръже езика. Следвайте правилна и добра рутина.

Заключение

След като се разгледа връзката между тютюнопушенето и здравето на зъбите, изводът е да се спре този вреден навик, за да се избегнат оралните здравословни проблеми.

 

 

Автор: allyson3james

Източник: http://blogs.naturalnews.com/smoking-impacts-dental-health/

Напиши коментар

Добави обява

×
×