(NaturalNews)

Според Националния Институт по Здравеопазване (NIH), болестта на Алцхаймер, която лишава хората от способността да мислят, да запомнят и да имат разсъдък, е необратимо, прогресивно заболяване, което в крайна сметка унищожава дори способността да се извършват и най-простите задачи. Националният Институт по Здравеопазване прогнозира, че около 5.1 милиона американци може да страдат от болестта на Алцхаймер. Няма лекарство и няма лечение, което работи за дълго.

Но дали това означава, че няма надежда да предотвратим Алцхаймер? Досега във Фармацевтиката няма нищо, което да работи, но изследователи, работещи върху естествени подходи постигат напредък. Последният е на екип от учени в Отдел на Основни Фармацевтични Науки в Университета на Луизиана в Монро. Те казват, че консумирането на студено пресован зехтин помага да се намали риска от болестта на Алцхаймер. Мислят, че знаят защо.

В новото си изследване, току-що публикувано в списание Американско Химично Общество (ACS) Химически Невронауки, те стигат до заключението, че компонент на зехтина помага за извеждането на анормални протеини, свързани с Алцхаймер от мозъка. Амал Кадуми и колеги обясняват, че болестта на Алцхаймер е по-рядко срещана в средиземноморските страни. В миналото, това се е приписвало на високата концентрация на здравословни мононенаситени мазнини в зехтина, който е една голяма част от средиземноморската диета. Въпреки това, по-нови проучвания сочат, че всъщност защитният агент може да е естествена субстанция в зехтина, наречена олеокантал, който предпазва нервните клетки от вида на щетите, които се срещат в Алцхаймер.

Екипът на Кадуми проучва дали олеоканталът всъщност помага за намаляване натрупването на бета-амилоид в мозъка, който се счита за виновника за уморазрушаващите свойства на Алцхаймер. В тяхното изследване те проследяват въздействието на олеокантала в мозъка и култивирани мозъчни клетки на лабораторни мишки (щам гризачи с болестта на Алцхаймер, развъждани за тази цел).

Резултатите? Олеокантал несъмнено е ефективен. Във всеки случай, показва последователен модел на стимулиране на производството на два протеина и ключови ензими, за които се смята, че са от решаващо значение за избавяне на бета-амилоид от мозъка.

Докладът заключава.„Олеоканталът, извлечен от студено пресован зехтин, който е свързан със средиземноморската диета, има потенциал да намали риска от Алцхаймер или подобни невродегенеративни деменции“.

Както (Natural News) съобщи по-рано, учените установяват, че зехтинът съдържа естествени защитни компоненти за здравето, които могат да бъдат ефикасни срещу много сериозни заболявания. Например, изследователи от Каталунския Институт по Онкология (ICO) в Жирона и Университета на Гранада в Испания са открили, че полифеноли от студено пресован зехтин имат биологична активност срещу клетъчни линии от рак на гърдата. И в преглед на изследване за зехтин, публикувано във вестник Критични Прегледи в Науката за Храните, учени от Университета Deakin във Виктория, Австралия, стигат до заключението, че здравните ползи от средиземноморската диета (които включват по-ниска честота на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, както и няколко вида рак) може да се дължи на редовната консумация на маслиново масло от средиземноморска популация.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sherry Baker

By admin

One thought on “Как студено пресованият зехтин предпазва от Алцхаймер”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *