Куркумата е една от най-многостранните лечебни подправки в света! Тази подправка, която често се среща в къри, може да засили способността на мозъка да се излекува. Проучване показва, че съединение, намерено в куркумата, може да насърчи растежа на нервните клетки, които са част от ремонтирането на мозъка.

Куркумата има много ползи за здравето и една от тях се разкрива в едно проучване, проведено сравнително наскоро. То установява, че куркумата може да излекува „повреден мозък“ и да помогне с неврологични заболявания.

Aromatic-turmerone е съединение, намерено в куркумата, и това е съединението, което изследователи от Института по неврология и медицина в Германия инжектират директно в неутралните стволовите клетки, намиращи се в мозъка на плъх. Те сканират мозъка на плъха след това и забелязват, че някои части на мозъка са по-активни след инфузията. И когато всичко е казано и направено, тези настойки увеличили самостоятелен ремонт и възстановяване на мозъка с 80 на сто.

Съединения в куркумата, като куркумин, ar-turmerone, α- and β turmerones и curlone могат да помогнат за понижаване на рисковете, свързани с инсулт.

Предишни изследвания са показали, че съединението може да блокира активирането на микроалгал клетки. Когато са активирани, клетките могат да причинят невровъзпаление, свързано с различни неврологични разстройства.

Хората с болест на Алцхаймер са склонни да имат възпаление на мозъка и куркуминът е може би най-известен със своите потенциални противовъзпалителни свойства.

Други храни, които лекуват повреден мозък

– студеноводни риби, като дива сьомга, сардина, херинга, малка камбала и самур (черна треска);
омега-3 – яйцата са богат източник на холин (вид фосфолипид) за вашия мозък;
– екстра върджин зехтин;
– студено пресовано сусамово масло (за висока температура на готвене);
ленено семе, коноп и ядки като орехи, бадеми и орехи макадамия;
– бобови растения, включително традиционни соеви продукти, като например олющени соеви ядки, тофу и темпе;
– семена (тиква, слънчоглед, лен, чиа);
– хранени с трева домашни птици;
– малки количества органично агнешко или говеждо месо (или опитайте бизони, еленско месо или щрауси).

Автор:  mcshane

Източник: http://blogs.naturalnews.com/turmeric-compound-helps-heal-damaged-brain/

Напиши коментар

Добави обява

×
×