Камшичето предпазва черния дроб, бори се с възпаления, понижава кръвната захар и може да инхибира тумори

(NaturalNews)

Камшичето (Agrimonia eupatoria) е растение, което е тясно свързано със семейството на розите и расте в умерените региони на Азия, Европа и Северна Америка. Започвайки с ранната гръцка цивилизация, камшичето е натрупало дълга история на използване за лечение на широк спектър от заболявания. Гърците са препоръчвали използването му за засилване на черния дроб и лекуване на заболявания като жълтеница. До 17-ти век билкари, като Джон Джерард, открито твърдят, че камшичето не само е в състояние да съживи черния дроб, но също така може да улесни усвояването на храната в храносмилателния тракт. Тази обща идея е била направена популярна и насърчавана по-късно чрез няколко книги на д-р Хил.

Най-общо казано, камшикът е показал през историята, че е надежден вид билка, която трябва да имаме наоколо. Сега се проучва по-специално и следователно, бива призната за своите противоалергични, противовъзпалителни и неврозащитни качества, както и хепатопротективни свойства. Важно е също да се отбележи, че само преди няколко години изследователи от Китайски Колеж в Гуанджоу са успели да изолират и валидират специфични химични елементи в камшичето, за да разберат и потвърдят неговата вродена способност за понижаване  нивата на кръвна захар.

Камшикът може да помогне за увеличаване  нивата на HDL холестерола

Изследователи от Медицинския Университет във Варна в България анализират ефектите върху хора след консумацията на чай от камшиче. Повишава се не само антиоксидантния капацитет, но и нивата на добрия холестерол, известен по-конкретно, като липопротеини с висока плътност.

Корейският Институт за изследване на бионаука и биотехнологии разкрива някои обещаващи резултати, които показват, че екстракти от камшик, могат да имат инхибиращ ефект върху вируса на хепатит B.

Още веднъж, в Южна Корея, тестове, включващи водни екстракти от камшиче са били прилагани на индуцирани с етанол плъхове, страдащи от увреден черен дроб. Става ясно, че билковите екстракти са могли да намалят хроничните ефекти върху черния дроб, донякъде чрез потискане на оксидативния стрес и възпалението в процеса. Сега тези експерименти карат учените да признаят, че камшичето има определени хепатопротективни способности.

През 2012 г. Списанието по етнофармакология съобщава как изследване от Южна Корея е в състояние да докаже, че екстракти от agrimonia pilosa следва да бъдат считани за интересна опция при сблъскване с различни възпалителни заболявания.

В Китай след като учени са използвали екстракт от agrimonia pilosa на различни форми изследвани тумори, те отбелязват повторни инхибиторни реакции, причинени от екстрактите от камшиче, с ефективност в диапазона някъде между 36 и 65 процента в зависимост от тумора и мястото му в тялото.

Това е доста безопасна билка, но тя трябва да се приема за кратки периоди от време. Диабетиците трябва да бъдат внимателни, когато я комбинират със собствените си лекарства, тъй като камшичето притежава способността да намалява нивата на кръвната захар. Може би е най-добре да се пие под формата на билков чай от време на време.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. SimardВашият коментар