(NaturalNews)

Добре известен е фактът, че повечето подправки са добри източници на антиоксиданти. Карамфилът (Syzygium aromaticum) не е по-различен и определено трябва да се класира сред най-добрите, ако не и на самия връх. Изследване от Университета Miguel Hernandez през 2010 г. показало, че карамфилът е най-добър, когато става дума за даване на водород и намаляване на липидната пероксидация в сравнение с градински чай, розмарин, мащерка и риган. Целта на проучването основно е за насърчаване  добавянето на повече подправки в хранителните продукти.

Изследването потвърждава, че подправки, които участват в Средиземноморската диета са изключително полезни антиоксиданти, стига да не са нарушени органолептичните аспекти на храната. Въз основа на констатациите на г-жа Фернандес Лопес, основен приносител за изследването, липидната оксидация е един от водещите фактори за влошаването на храните, като ги кара да губят част от тяхната хранителна стойност и ограничава техния живот. За да компенсира до известна степен, хранително-вкусовата промишленост използва синтетични антиоксиданти, въпреки че остават някои въпроси за възможна токсичност или дори странични ефекти. Не е изненада, че има все по-голям интерес към използването на растителни продукти, като карамфил, за да се заместят синтетичните антиоксиданти.

Карамфилът е известен още, че има изключително ефективни противогъбични свойства, и най-вероятно ще го намерите в списъка на съставките, ако някога решите да си купите даден продукт за очистване на чревния тракт. Той е изпълнен с важни хранителни вещества, като например манган, магнезий, калций, омега-3 мастни киселини, витамин К, фибри и витамин С. Неговият най-ценен компонент се нарича евгенол и е предмет на многобройни изследвания, използвани за валидиране на ефективността му, по отношение предотвратяването на токсичност от замърсители, като въглероден тетрахлорид или физически проблеми, като възпаление на ставите и рак на храносмилателния тракт.

Карамфилът е изключително полезен за стомашно-чревния тракт

Със сигурност може да помогне за много чревни проблеми. Карамфилът може да предостави помощ за флатуленция, нарушено храносмилане, гадене и разстройство. Допринася още и за премахване на симптомите, свързани с повръщане, стомашна раздразнителност или диария.

Кандида албиканс е известен патоген, който може да започне да създава проблеми, когато расте и става гъбична инфекция или кандидоза. Тези инфекции са свързани с образуване на биофилм, който се появява на повърхността на тъканите. Тъй като тези инфекции бързо стават резистентни към общите противогъбични агенти, изследователи в Китай са били доведени до тестване на способността на евгенол да инхибира развитието на биофилма на Кандида албиканс. Оказва се, че при достатъчно висока концентрация и поради бързото придържане към клетките, евгенолът има потенциал да инхибира драстично влакновидния растеж с много малко цитотоксичност.

Карамфилът има аналгетични свойства и може да се използва за лечение на някои проблеми със зъбите като зъбни болки. Можете също така да използвате карамфилово масло за лечение на възпалените венци или просто да поддържате здравето на зъбите. Карамфилът има и антисептични свойства и помага при порязвания, натъртвания, изгаряния или рани.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×