Картофи-зеленчуци

(NaturalNews) Според проучване, проведено от изследователи от Университета Макгил и публикувано в списание Molecular Nutrition & Food Research, картофен екстракт може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло.

„Бяхме удивени от резултатите“, заяви изследователят Луис Агелон. „Мислехме, че това не може да е вярно – в действителност, ние проведохме експеримента отново с помощта на различни партиди екстракт, приготвен от картофи, произведени в друг сезон, само, за да бъдем сигурни.“

Изследването е финансирано от Фондация за Иновации в Канада, Канадски институт по изследвания за здравето и Изследователски съвет за естествени науки и инженерство на Канада.

Богати на полифеноли

В продължение на 10 седмици, учените са хранели мишки с диета, предназначена за затлъстяване, високо съдържание на мазнини и рафинирани въглехидрати. Както се е очаквало, мишките са увеличили теглото си средно с 64 процента. Въпреки това, мишките, хранени с екстракт от картоф, заедно с диетата, насърчаваща затлъстяване, са увеличили теглото си с по-малко от половината на това, наддавайки едва 28 процента.

Резултатите показват, че картофен екстракт може да се използва за предотвратяване на затлъстяване, което е рисков фактор за диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Изследователите вярват, че ползите от картофен екстракт, вероятно, идват от високата концентрация на полифеноли, семейство от растителни химикали, свързани с много ползи за здравето.

„В известната френска диета, която се счита за много здравословна, картофите – не червеното вино – са основният източник на полифеноли“, заявява водещият автор Стан Кубов. „В Северна Америка картофите идват на трето място като източник на полифеноли – преди популярните боровинки.“

„Картофите имат предимството, че са евтини за производство, и вече са част от основния хранителен режим в много страни“, казва Кубов. „Избрахме култивиран сорт, който се консумира в Канада и е особено богат на полифеноли.“

Изследователите се надяват да направят екстракта предлаган като хранителна добавка или съставка за готвене. Сега те търсят партньори от хранителната промишленост за финансиране на клинични изпитвания.

„Дневната доза екстракт идва от 30 картофи“, казва Кубов“, но, разбира се, ние не  съветваме никого да яде 30 картофи на ден, тъй като това би било огромен брой калории.“

Може да предизвикат загуба на тегло

Продължават да се появяват доказателства, че независимо от тяхната репутация, като проклятие за хората на диета „, картофите не са несъвместими със загуба на тегло.

„Някои хора поставят под съмнение ролята на картофите в режим за отслабване, заради определянето на зеленчука като храна с висок гликемичен индекс“, казва д-р Брит Бъртън-Фрийман, PhD, водещият изследовател в проучването на картофите и загубата на тегло, публикувано във Вестник на американския колеж по хранене през октомври 2014 г. Изследването е проведено от изследователи от Университета на Калифорния в Дейвис и Технологичния институт на Илинойс.

„Въпреки това, резултатите от това проучване потвърждават това, което здравни специалисти и специалисти по храненето казваха в продължение на години: не става въпрос за премахване на някои храни или хранителни групи, по-скоро е намаляване на калориите, които са от значение“, казва Бъртън-Фрийман.

Изследователите рандомизирано назначават възрастни с наднормено тегло на една от двете намалени-калорични диети (с високо гликемичен индекс или нисък гликемичен индекс) или контролна група, които няма диетични ограничения. И трите групи са били инструктирани да консумират пет до седем порции картофи седмично и са били снабдени с картофи и със здравословни рецепти за приготвянето им.

След 12 седмици, и трите групи са загубили тегло, без разлика в количеството загуба на тегло между групите.

„Няма доказателства, че картофите, когато са приготвени по здравословен начин, допринасят за увеличаване на теглото“, казва Бъртън-Фрийман. „В действителност, ние виждаме, че те могат да бъдат част от програма за отслабване.“

Настрана от техните потенциални ползи за регулиране на теглото, картофите са просто питателна храна. Когато се консумира без да се бели, средно голям, 150 г картоф, осигурява 45% от дневните нужди витамин С на човека, както и по-високо ниво на калий от един банан.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *