сладки-картофи

Бели, червени и сладки … те съставляват семейството на картофите. Тези нишестени зеленчуци са основна част от нашата диета, но всеки се различава по вкус, размер и хранителни вещества. Картофите са икономични, могат да бъдат приготвени и използвани за толкова много различни сортове храни и на практика могат да бъдат самите ястия или да допълват основното ястие. Пасирани, сотирани, пържени, в супа, в бурито, и по още други начини.

Ето списъка и е важно да се отбележи, че всички картофи са без мазнини:

  1. Бели картофи: 155 калории, 3 грама протеин, 3 грама фибри и 36 грама въглехидрати.
  2. Червен картоф: 150 калории, 4 грама протеин, 3 грама фибри и 34 грама въглехидрати.
  3. Сладък картоф: 105 калории, 2 грама протеин, 4 грама фибри и 24 въглехидрати.

И трите са чудесен източник на витамин С. Можем да получим до 1/3 от дневния общ прием, от който се нуждаем, от картофите. Сладките картофи обаче са категоричният победител, когато става въпрос за витамин А. Сладките картофи могат да ни дадат до 4 пъти по-голямо количество витамин А, от което се нуждаем. Белият картоф има нула грама витамин А. Нуждаем се от „А“ за нашия имунитет, растеж и развитие и зрението ни. Сладките картофи също са победител, когато става въпрос за съдържание на антиоксиданти. Сладките картофи също са победител във фибрите, въпреки че те съдържат само 1 грам повече. Сладките картофи имат и най-малко количество въглехидрати. Това се отразява на тяхната позиция върху гликемичния индекс (GI). Колкото по-висок е GI резултатът, толкова по-вероятно е храната да повиши нивата на кръвната захар. Това не е благоприятно за диабетици. Белите картофи се класират на 78, докато сладките са на 63. Въпреки това, белите и червените компенсират липсата на „А“, като съдържат повече желязо, калий и магнезий, отколкото сладките картофи.

Като цяло, картофите са с ниско съдържание на калории, нямат мазнини или холестерол, имат фибри и витамин С. Картофите се усвояват бавно в нашата система. Харесваме ги, защото са засищащи, поради сложния си въглехидратен състав. Разликата е, че сладките картофи няма да покачат кръвната Ви захар, както белите или червените картофи. Сладките картофи се усвояват по-бавно в нашата система и хранителните им вещества навлизат в кръвта ни с много по-ниска скорост, така че се чувстваме по-сити.

Склонни сме да прекаляваме, когато става въпрос за консумация на картофи. Трудно е да се спрете на ½ чаша картофено пюре или да хапнете печен картоф само с размерите на вашата компютърна мишка. Особено когато става въпрос за пържени картофи, просто да изядеш само няколко е игра на ума. Победителят е сладкият картоф в сравнение с членовете на семейството му. Само не забравяйте да се прекалявате с масло, сирене, заквасена сметана и други такива овкусители на картофите. Що се отнася до картофите, изглежда, че колкото по-сладки са, толкова по-добре.

Автор: everybodysfit

Източник: naturalnewsblogs.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *