Всеки знае, че яденето на плодове и зеленчуци може да намали риска от болести и да подобри цялостното здраве. Карфиолът е без мазнини, с високо съдържание на витамин С и може да мине за добра версия на ниско въглехидратно картофено пюре. То предлага противовъзпалителни, храносмилателни и мозъчни ползи. Сред кръстоцветните зеленчуци карфиолът е нещо, което може да искате да добавите към редовната си диета, заради неговите многобройни ползи за здравето.

Различни ползи за здравето от яденето на Карфиол

Електролитен баланс
Карфиолът съдържа калий, който е един от основните електролити в организма. Съдържанието на калий помага за поддържане на електролитния баланс в организма, което е от съществено значение за функционирането на нервната система в предаването на нервните импулси и мускулни контракции.

Здраве на костите
Карфиолът съдържа витамин С, който играе важна роля в производството на колаген, който предпазва ставите и костите от възпалително увреждане. Също така, той съдържа витамин К, който може да помогне за предотвратяване на костна загуба при мъже и жени.

Борба с възпаление
Карфиолът е богат на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които намалят оксидативния стрес и наличието на свободни радикали в тялото ни. Само една чаша карфиол съдържа най-малко 73% или повече от препоръчителната дневна стойност на витамин С, което помага за намаляване на възпалението.

Подобряване здравето на мозъка
Карфиолът е добър източник на холин, витамин В -известен с ролята си в развитието на мозъка. Приемът на холин по време на бременност „зарежда“ мозъчната активност на животни в утробата, което показва, че може да даде тласък на когнитивната функция и подобряване на ученето и паметта.

Борба с рака
Карфиолът съдържа сулфорафан, сярно съединение, което е показало, че може да убива ракови стволови клетки, като по този начин забавя растежа на тумора. Някои изследователи смятат, че премахване на раковите стволови клетки може да бъде ключът към контролиране на рак.

Здравословно храносмилане
Ползи за здравето на карфиол включват здравословно храносмилане. Типична порция карфиол осигурява над 3 грама диетични фибри, което е от съществено значение, за да се поддържа здрава храносмилателната система. Той съдържа също глюкорафанин, за който се смята, че защитава стомашната облицовка от бактерии.

Отслабване
Хората, които искат да загубят тегло се насърчават да ядат повече зеленчуци. Карфиолът е чудесна храна, която да бъде включена в диетата за отслабване, защото тя е с ниско съдържание на калории.

Увеличен кръвоток
Намаляване на хронични заболявания, като атеросклероза, водеща причина за инфаркт и инсулт. Карфиолът намалява хронично възпаление, като по този начин поддържа гладкото протичане на кръв към жизненоважни органи, като бъбреците, сърцето и мозъка. Карфиолът може да помогне на кръвта да тече към основните органи на тялото!

 

Автор: Geary Andrew

Източник: http://blogs.naturalnews.com/white-cauliflower-fight-inflammation-cancer-maintain-electrolyte-balance-increased-blood-flow/

Напиши коментар

Добави обява

×
×