Диетата с високо съдържание на мазнини, т. нар. кетогенна диета се очертава като нова надежда за пациенти с рак, които са в крайни етапи.

Произход
Диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати се нарича кетогенна диета и е доста стара концепция. Нейната история датира от 1920 г., когато беше въведена за пациентите с епилепсия в Hopkins School. Децата, които не са се повлиявали от стандартните антиепилептични лекарства, са били подлагани на кетогенна диета и интересното е, че припадъците им напълно изчезнали.

Характеристики на кетогенната диета

Терминът произлиза от кетонни тела, които са разпадните продукти на мазнините в тялото. Те създават калорийни вещества, които могат да заменят глюкозата в мозъка, като източник на енергия по време на кетоза. Кетоза е състояние, при което нивото на кетонни тела в кръвта е по-високо от нормалното и това се случва в няколко ситуации като глад, диабет тип 1 и диета с високо съдържание на мазнини.

Няколко изследвания показват, че такъв режим уврежда способността на раковите клетки да приемат хранителни вещества. Фармацевтичните компании разработват противоракови лекарства, вдъхновени от този механизъм на кетогенна диета. Въпреки това, лекарите предпочитат медикаментите пред кетогенна диета, заради рестриктивната си природа и проблеми с въглехидратна част от хранителния режим, тъй като захарта е диабетогенна и води до пристрастяване.

Предимствата на диетата са, че има противоракови свойства, контролира епилепсия и Алцхаймер, намалява телесното тегло и др.

Историята на един излекуван пациент

Г-н Джо Монкарусо е страдал от етап 4 на рак на белия дроб, но е видял надежда в кетогенната диета, упражнения и здравословен начин на живот. Обикновено прогнозите в този етап на болестта са много лоши и лекарите препоръчват само химиотерапия. Нещо повече, той е оцелял след рак на тестисите през 1985 г. Той отказал химиотерапията и започнал да яде мазни храни, след което няколко месеца по-късно изненадващо било установено, че няма и следа от рака.

.

Автор: Dr. Adem Gunes

Източник: http://blogs.naturalnews.com/high-fat-ketogenic-diet-great-hope-terminal-cancer-patients/

Напиши коментар

Добави обява

×
×