(NaturalNews)

Кефирът е гъста напитка, подобна на кисело мляко, направена от ферментирало мляко с кефирни зърна. Произлиза от Русия и се характеризира със своята кремообразна текстура, кисел вкус и газирана ефервесценция. Кефирът остава популярен в Източна Европа, където често се използва като съставка в печени изделия, като заквасен хляб, често като заместител на суроватка. Поради своята висока хранителна стойност, обаче, кефирът блести най-вече като хранителна добавка.

Моля, имайте предвид, че ползите, изброени по-долу, се отнасят за кефир с произход от животинско мляко. Хранителният профил на кефира, направен от растителни млека (като кокосово мляко) ще се различава, въпреки че поддържа цялостното здраве.

Ползи за здравето

Богат на пробиотици – Според статия на сайта на Медицинския Институт Cenegenics, Джаксънвил, кефирът съдържа между 7-10 милиарда, образуващи колонии, единици от полезни бактерии. Някои от тези бактерии, като Leuconostoc, Lactobacillus caucasus, Torula kefir и Saccharomyces kefir, не могат да бъдат намерени в кисело мляко, докато бактериите, които кефирът споделя с киселото мляко са по-мощни в кефира.

Тези важни микроорганизми помагат за подобряване  здравето на храносмилателната система, като често реколонизират полезните бактерии в стомашно-чревния тракт на нашите системи и чрез предотвратяване  растежа на вредните бактерии в чревния тракт. Освен това, тези култури могат да подпомогнат производството на витамини В12 и K, които се съдържат в кефира.

Помага при лактозна непоносимост – Тъй като е ферментирал, кефирът е почти без лактоза и следователно е от полза за хората с непоносимост към лактоза. Например, според проучване от май 2003 г., публикувано в списанието на Американската Диетична Асоциация, кефирът може да намали много от симптомите, свързани с непоносимост към лактоза, като подуване на корема, диария и газ.

Добър източник на протеин – Една чаша кефир, направен с пълномаслено мляко, съдържа около 10 грама протеин, включително всичките осем незаменими аминокиселини. Поради тази причина, много културисти обичат да добавят кефир в техните шекове за преди тренировка. Смесва се особено добре с меласа, питателен подсладител, който помага да се маскира киселостта на кефира.

Подобрява нивата на кръвната захар – Също като млякото, кефирът е с нисък гликемичен индекс (16) и може да помогне за регулирането на количеството инсулин, произвеждан от панкреаса. Освен това, храните с нисък гликемичен индекс, като кефира, са свързани с подобряване на насищането и по този начин подпомагат загубата на тегло.

Богат на хранителни вещества – Въпреки, че кефирът се консумира главно заради неговите пробиотици и протеин, той е ценен още и заради своите витамини и минерали. Една чаша кефир, например, съдържа 10 процента от нашата препоръчитена дневна доза витамин А, 25 процента от витамин D, 30 процента от калций и 8 грама мазнини (от които 5 са наситени). Той също така съдържа вариращи количества фосфор, желязо, магнезий, манган, калий и мед. Следователно, консумацията на кефир в дългосрочен план е свързана с подобрена кожа и коса, превъзходно здраве на сърдечно-съдовата система и имунитет, лечение на запек както и отстраняване на желанието за нездравословни храни.

Закупуване на кефир

Както и с млякото, питателноста на кефира зависи от неговото производство.  Например, пастьоризиран, с ниско съдържание на мазнини, кефир, открит в повечето супермаркети, няма да бъде толкова питателен като кефира, направен от непреработено, сурово мляко. За съжаление, намирането на кефир, направен от сурово мляко е трудно.

За щастие, можете да си направите много лесно (и евтино) кефир! Всичко, от което се нуждаете са няколко кефирни зърна, голям буркан и малко доброкачествено мляко.

Learn more: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

One thought on “Кефирът е чудесен естествен източник на пробиотици и протеин”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *