(NaturalNews)

Родината на киноата е Южна Америка. Древните инки са я смятали за свещена храна, наричайки я chisaya mama (майка на зърното). Те засаждали първите семена за сезона придружени с  религиозни церемонии и използвали златни инструменти. Лишаване на хората от киноа е едно от средствата, които испанците са използвали за завладяване на инките. През последните години, хората, които ценят храненето са започнали да ценят мъдростта на инките относно тази храна, която предлага множество ползи за здравето.

Протеинът в киноата

Киноата не се класифицира като зърно, а като вид семена принадлежащи към семейство Щирови също като спанака и цвеклото. Киноата осигурява пълноценен протеин, което я прави особено ценна за тези, които предпочитат да се намали или елиминира напълно животинския протеин от начина им на хранене. Тя съдържа всички незаменими аминокиселини, включително лизин, който е от решаващо значение за разтежа и възобновяването на тъканите на тялото. Една чаша киноа осигурява 9 г  протеин, което е с един грам повече от средно яйце.

Защита срещу мигрена

Нейното високо съдържание на магнезии и рибофлавин (В2) я прави отличен приятел на страдащите от мигрена. Магнезият предотвратява мигрената като свива и възстановява кръвоносните съдове. Страдащите от мигрена, които консумират повече магнезий са докладвали по-малко главоболия. Способността на рибофлавина да насърчава клетъчното производство на енергия има благоприятен ефект върху мозъка и мускулните клетки за предоставяне на допълнителна защита срещу пристъпи на мигрена.

Здраве за сърцето

Способността на магнезия  да отпуска кръвоносните съдове означава, че консумирането на храни с високо съдържание на този минерал помага за намаляване на високо кръвно налягане, сърдечни аритмии и исхемична болест на сърцето.

Храносмилане и Детоксикация

Това семе има и пребиотични свойства, храненейки полезните бактерии в храносмилателния ви тракт. Тъй като е лесносмилаема, тялото ви може лесно да получи достъп до витамините и минералите, които съдържа. Киноа е също и добър източник на неразтворими фибри, помага за поддържане на здравето на дебелото черво и предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Фолиевата киселина и витамин B в киноата засилват способността на черния дроб за премахване на токсините от тялото. На хората с висок риск от рак, както и тези с високо кръвно налягане или сърдечно-съдови заболявания често се препоръчва да ядат повече пълнозърнести храни, но ако страдат от  целиакия или други форми на глутенова чувствителност е добре да се насочат към киноа, тъй като тя не съдържа глутен.

Антиоксидант

Киноа предлага почти половината от дневната минимална доза за манган и е добър източник на мед и цинк. Тези минерали са необходими за синтеза на супероксид дисмутаза (SOD), ензим, който е важен антиоксидант. Този ензим елиминира свободните радикали, които могат да причинят увреждане и окисление в организма. Той не само забавя ефектите на стареенето, но и може да помогне за премахване на раковите клетки. Няколко компании предлагат супероксид дисмутаза добавки, но киноа дава възможност на тялото да произвежда собствените си естествени ензими.

Ядене на киноа

Киноата има леко хрупкав и малко подобен на див ориз вкус. Може да се вари също като ориз, с 1 към 2 съотношение на вода към киноа, но с по-кратко време за готвене. Опитайте да заместите ориза с киноа в пълнени чушки или заедно с боб и авокадо в вегетарианско бурито. Можете да направите топла зърнена закуска като използвате киноа заедно с мед и сушени или пресни плодове. Използва се и за салата – киноа, ядки, семена и нарязани зеленчуци с лек дресинг. Можете да добавите и киноа към супи и други ястия. Повечето магазини за здравословни храни предлагат не само киноа, но брашно и юфка, направени от високо ценената храна.

Автор: Tara Green

Източник: http://www.naturalnews.com/034110_quinoa_nutrition.html#ixzz2VSTEBXoU

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×