(NaturalNews)

Един прост начин да се запази кръвното налягане под контрол е да се консумират много богати на пробиотици храни, като кисело мляко и кефир, показват резултатите от ново научно изследване. Въпреки че не са непременно лек за хора със сърдечни проблеми, пробиотиците са показани в множество клинични проучвания, че умерено понижават кръвното налягане и балансират кръвната захар, холестерола и хормоналните нива.

Публикувано в списание Hypertension, това последно разследване в науката за пробиотиците установява, че комбинираните резултати от девет рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания показват ползи за сърцето, свързани с пробиотиците. Сред 550 участници, които са вземали пробиотици или са яли богати на пробиотици храни, средните нива на систолично кръвно налягане спадна с 3,56 мм живачен стълб (mm Hg), а диастоличното ниво спада средно с 2.38 mm Hg.

Това е от значение, тъй като много лекарства за кръвно налягане, които изпълняват подобни функции идват с лоши странични ефекти, никои от които не са налични, когато се приемат пробиотици. Ключът, твърдят изследователите, е да се консумират най-малко 100 милиарда единици, образуващи колонии от пробиотици дневно, което е приблизителното сумата, открита в кутия високо качествено, истинско кисело мляко.

„Не мисля, че на този етап, широката общественост разбира как пробиотиците могат да бъдат полезни за здравето“, казва водещият автор на изследването Джинг Сън от Университетското Училище по Медицина Грифит и Сърдечния Институт Грифит в Куинсланд, Австралия. „Предизвикателството за нас е да се убедят пациентите и клиницистите да приемат продукта в ежедневния си живот.“

Въз основа на данните приемането на оптимални или по-големи количества пробиотици дневно в продължение на най-малко два месеца, може да доведе до драматични ползи, особено когато се комбинира с други интервенции, като здравословно хранене и редовни упражнения. С други думи, яденето на кисело мляко може да бъде полезно, но е важно също така да комбинирате други здравословни навици в начина на живот.

Пробиотиците са „функционална храна“, която може да предотврати развитието на хронични заболявания

Отвъд техните ползи за здравето на сърцето, учените са заключили, че пробиотиците са „функционална храна“ от пълен спектър, което означава, че предлагат ползи за здравето отвъд основното хранене. Според Лори Хулихан, изследовател в Млечния Съвет на Калифорния в Ървайн, пробиотиците работят по много начини за оптимизиране на здравето и предотвратяване на хронични заболявания.

„Рандомизираните клинични проучвания са златен стандарт в областта на изследванията и те имаха стриктни критерии за избор на проучванията и в действителност разглеждаха човешки проучвания, които са по-силни от проучвания върху животни,“ тя е цитирана от Fox News.

„Американците не обичат да мислят за бактерии, така че е трудно за хората да го приемат, но има добри и лоши бактерии и няма как да се избегнат. Червата ни са дом на много бактерии и ако увеличаването на добрите бактерии може да оптимизира здравето и да предотвратява хронични заболявания, тогава това е нещо добро“, добавя Хулихан.

Други полезни начини за понижаване на кръвното налягане по естествен начин чрез диета, включват намаляване на приема на въглехидрати и захар, тъй като и двете от тези неща допринасят за инсулинова резистентност и метаболитна дисфункция. Увеличаването на приема на полезни минерали като калий, магнезий и калций, както и приема на здравословни наситени мазнини, като гхи, масло, палмово масло и кокосово масло, също е полезно.

Важно е също така да се увеличи приема на омега-3 мастни киселини чрез консумацията на мастна риба и добавяне на омега-3-богати масла като ленено, конопено, черен дроб на треска и масло от скат. Омега-3 мастните киселини са показани в няколко проучвания, че намаляват систолното и диастолното кръвно налягане, както и други рискови фактори, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

По отношение на пробиотици, Сън добавя:

„Ние вярваме, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане, като имат и други положителни ефекти върху здравето, включително подобряване на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност или LDL, холестерола; намаляване на глюкозата в кръвта и инсулиновата резистентност; и чрез помагане за регулиране на хормонната система, която регулира кръвното налягане и баланса на течностите.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *