Куркумата е била използвана за различни цели от хиляди години. Освен че служи като основна съставка в горчици и къри, китайски и аюрведа лекарствени традиции използват куркума за лечение на някои заболявания, а индийците се възползват от нея по време на религиозни церемонии.

Куркумата е в състояние да помага на хората, които страдат от хронични болки в ставите и възпаление.

Въпреки това, зад тези ползи се крият и някои странични ефекти, за които хората трябва да знаят. По-долу са изброени случаите, когато да се избягва куркума.

1. Лечение на кръвно налягане и диабет

Използването на голямо количество куркума във всякаква форма може да доведе до понижаване на кръвното налягане или кръвната захар. Следователно, хора, които приемат лекарства за диабет или тези, предназначени за регулиране на кръвното налягане, трябва да внимават при използване на куркума като добавка. Това може да повиши ефектите и да доведе до симптоми като сърцебиене, замъглено зрение и объркване. Поради това, не е препоръчително да се приема куркума заедно с лекарства за диабет.

2. Когато имате проблеми с кръвосъсирването

Подправката е известна със своите противовъзпалителни свойства. Въпреки това, може да има неблагоприятен ефект, ако се комбинира с лекарства за антисъсирване, което може да доведе до поява на синини и кървене.

Можете да очаквате такива ефекти, ако сте приели по-голяма доза от подправката с някоя от следните разреждащи кръвта лекарства: аспирин, антитромбоцитни лекарства и варфарин.

Същото се случва и ако приемате подправката с билкови лекарства за разреждане на кръвта, като  червена детелина, джинджифил, чесън и върба.

Важно е също така да спрете приема на куркума две седмици преди хирургична процедура за избягване на разреждащите кръвта ефекти.

3. Ако сте бременна или кърмите

Специалистите съветват бременните жени да избягват прием на високи дози от куркума, за да се предотвратят всякакви странични ефекти. Това може да включва стимулиране на матката, което може да постави бременността в риск.

4. Ако страдате от засилено производство на стомашна киселина

Експертите казват, че не съществува риск от странични ефекти, ако подправката се използва в препоръчваната доза. Проблемът възниква, ако се приема във високи дози, тъй като може да увеличи нивата на киселина в стомаха, което може да увреди лигавицата на хранопровода.

Ако това се случи, то ще предизвика хиперацидитет, киселини в стомаха и чревни или стомашни язви. Други свързани симптоми могат да включват подуване, стомашни спазми, гадене и болка в гърдите.
5. Ако имате проблеми с жлъчния мехур

Куркумата може да направи две неща за вашия жлъчен мехур. Подправката може да помогне за регулиране на количеството на произвежданата жлъчка или може да попречи на жлъчния канал и да предизвика образуването на камъни в жлъчката. Въпреки това, последният ефект ще се случи, само ако жлъчният мехур не е в добро състояние.

6. Ако страдате от проблеми с черния дроб

Някои проучвания показват, че приемът на куркума има ефект върху това как органът обработва някои лекарства и може да доведе до проблеми с черния дроб. Във връзка с това, експерти подчертават, че хора с чернодробно заболяване трябва да са с повишено внимание при приема на добавки куркума.

Възползването от лечебните свойства на куркума е безопасно, стига тя да се консумира в препоръчваната доза. Случаите, посочени по-горе, са само някои от примерите, които могат да я превърнат в риск.

Имайте предвид, че стандартната и безопасна доза за куркума е 400-600 mg на прах, взети от 1 до 3 пъти дневно.

Ако имате съмнение относно безопасната за вас доза, консултирайте се с вашия лекар.

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://blogs.naturalnews.com/avoid-turmeric-top-six-side-effects-people-know/

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×