зеленчуци-кошница-хранителни-вещества

На първо място, растителната храна е по-богата на хранителни вещества от всичко останало. Това, от което тялото има нужда за да функционира без проблем, са хранителните вещества в суровите храни. Тези хранителни вещества се наричат основни хранителни вещества.

Тялото също се нуждае от витамини. Има 13 основни, като 11 идват от растения. Тези, които не идват от растения са витамин D и витамин В12 – идващ от пчелен прашец. Ако прекарвате време на плажа или в задния си двор в слънчев ден вие получавате витамин D.

Нека ви разкажа една забавна история за B12. Когато дойдох в „Шитсвил“ (NJ) преди около четири години, трябваше да мина основен преглед. Когато казах на лекаря, че съм веган, той каза, че иска да провери нивото ми на B12, което по принцип е ниско при повечето вегани. И така, следващата седмица се връщам за резултатите и докторът ме пита как мога да имам ниво на B12 от 725? Моят отговор: пчелният прашец е богат на В12 и го ям редовно. Това го изуми. Повече за пчелният прашец може да прочетете тук.

Храните на растителна основа осигуряват повече хранителни вещества за подсилване на имунитета и борбата с рака, отколкото мъртвите животински храни, които са много ниски или лишени от антиоксиданти, но съдържат концентрирани количества други хранителни вещества като калций и протеин, чието ниво също е по-високо и по-лесно достъпно в храните на растителна основа. Тези храни, богати на антиоксиданти, ни снабдяват с необходимите витамини, минерали и хранителни вещества.

Това, което може да не знаете е, че само растителните храни съдържат основни фитонутриенти. И какво, може да попитате. Фитонутриентите ни предпазват от сърдечни заболявания, рак и много други сериозни заболявания.

И така, как да вземем тези вещества, от които се нуждаем? Минералите, от които се нуждаем, идват от земята, а те от своя страна влизат в нашата храна чрез растенията или чрез храненето с животинско месо от животни, които ядат растения. Тези растения, които идват от мъртвите животни, ни дават необходимите фибри, които свързват червата с мазнини, холестерол, замърсители и болести, причиняващи хормони. За да компенсираме това, растителните храни са решението. Също така, фибрите, консумирани директно от растенията, елиминират запека.

Ами калция? Растителните храни са много богати на калций. Имайте предвид, че остеопорозата е заболяване, което идва от киселинността, а животинското месо е киселинно. Тази киселинност ограбва калция от тялото и отслабва костите. Също така храните на растителна основа, които са заредени с нишесте, когато се комбинират с калций и скромни упражнения, запазват здравината на скелета и възвръщат загубената костна маса.

Разберете също, че растенията съдържат протеини и незаменими аминокиселини, необходими за изграждането на организма и са по-чисти от протеините, идващи от мъртвите животни. СЗО (Световната здравна организация) казва, че трябва да получаваме поне 5% от калориите си от протеини.

Оризът ни дава 8%, царевицата – 12%, запечен картоф дава 10%, пинто боб ни дава 24%, броколи – 43%, карфиол -33%, тиквички – 17%, портокали – 9% а ягоди – 8% и това е само върхът на айсберга.

Повечето месоядци консумират до 10 пъти повече протеини, от които се нуждаят. Това претоварва черния дроб и бъбреците, причинявайки им уголемяване или нараняване. Не само това, но и този излишен протеин позволява на бъбреците да изтеглят огромни количества от тялото, причинявайки отслабени кости и камъни в бъбреците. Когато съдържанието на протеини в тялото намалява, бъбреците стават по-силни и се лекуват.

Откъде идва нашата енергия? Въглехидрати! Въглехидратите регулират глада ни, дават ни гориво за нервната ни система и мозъка и отново лекуват бъбреците и черния дроб. Червеното месо няма въглехидрати, а домашните птици, рибата, яйцата и течните мазнини (млечни) съдържат много малко, ако изобщо има такива. Без консумация на въглехидрати, желанието за преяждане става все по-силно.

Не на последно място, растителните храни ни зареждат със сложни въглехидрати, които всъщност са дълги вериги захар, които трябва да бъдат разбити вътре в червата, преди да могат да се използват като гориво. Процесът на усвояване е бавен и осигурява постоянен поток от гориво, изпомпващо се в кръвта, като дълготрайна енергия, високо ниво на жизненост и издръжливост.

Извършването на превключване може да отнеме малко време, но си струва да положите усилия, за да запазите здравето си.

Автор: Hesh Goldstein

Източник: naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×