(NaturalNews)

Много хора често се хранят с типичната западна диета, която включва рафинирани въглехидрати (съдържащи се в бялото брашно и захарта), много месо, транс мазнини и наситени мазнини, всички от които са известни, че задействат и  повишават хронично възпаление.

Какво причинява хронично възпаление?

Да го кажем просто, възпалението се причинява от реакция на организма към инфекция или нараняване, като защитен механизъм по време на лечебния процес. Ето защо, когато хората си усучат глезена, ще забележат подуване в тази област, тъй като тялото се предупреждава за вредата, отчасти, за да помогне да се защити срещу допълнителна травма и за да започне процеса на оздравяване. Въпреки това, когато действителният инфекциозен агент не е решен, той става проблематичен. Джули Данилук, RHN, водеща на The Healthy Gourmet в мрежата на Опра Уинфри (OWN) и автор на Ястия, които лекуват възпаление, казва: „Tялото не може да завърши възпалителната реакция, следователно тя преминава от остро възпаление … към хронично възпаление.“

Защо противовъзпалителните храни следва да бъдат включени в диетата на дадено лице

Според експертни диетолози, главната причина, поради която антивъзпалителни храни трябва да бъдат включени в диетата на дадено лице е, защото те намаляват нивата на възпалението и осигуряват подкрепа на имунната система. Растенията имат изключителни съединения, които служат като естествена защитна система срещу „насекоми, вируси или  слънцето“, според автора на Диета, захранена с растения: Хранителен план за постигане на оптимално здраве, започващо днес, Шарън Палмър. Учените наскоро откриха, че ако се консумират редовно, естествените противовъзпалителните свойства на растенията могат ефективно да намалят нивото на възпалението на дадено лице и да помогнат за изграждане на имунитета. По-долу е един кратък списък на някои от най-добрите антивъзпалителни храни на разположение:

Кейл (Къдраво заеле)

Една порция съдържа 121 милиграма омега-3 мастни киселини и 92,4 милиграма омега-6, което го прави зеленолистна суперзвезда от лечебен потенциал; според Данилук кейлът е „най-гъсто питателната храна на планетата“.

Гъби Шийтаке

Гъбите Шийтаке съдържат съединение, което спомага за повишаване на имунния отговор и за борба с инфекцията. Също така, те са антимикробни и съдържат полизахариди, които са били използвани при лечение на рак за „намаляване на ефектите, излагащи на риск имунната система, които се получават с химиотерапия и облъчване,“ казва Данилук.

Сусамово и конопено семе

И двете съдържат растителни стероли, които действат като „имунни балансьори“ за тези, които страдат от заболявания, атакуващи имунната система, като ревматоиден артрит или лупус. Те са изключително богати на калций, желязо, магнезий, манган и цинк за отличен имунен баланс, както и витамини B1, B3 и E.

Изследователи са установили, че хроничното възпаление е свързано с всички заболявания, включително диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и дори рак. Така че елиминирането на възпалението е ключът към подобряване от заболявания и предотвратяването им. Затова хората трябва да развият общ модел на здравословно хранене, като също така консумират тиква, горски плодове, домати, орехи, студеноводни риби, черен шоколад, лен, чиа семена и зелен чай, за да получат най-големи ползи за здравето.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор:  Yanjun

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *