(NaturalNews)

Кокосът е истинска супер храна. Грешно разбран за дълго време като нездравословен източник на мазнини, той се превърна в любимец в света на холистичното хранене. Кокосово масло, мляко, сметана, пълнеж и вода могат да се ползват сурови в шейкове и сокове, а също и при готвене. Кокосът предоставя голям набор от ползи за здравето. Кокосовите орехи са показали, че помагат за загуба на тегло, здравето на сърцето, проблеми с алергии, диабет, имунитет, енергия, спортни постижения, психично и неврологично здраве и грижа за кожата. В традиционните култури кокосът е бил използван в продължение на векове за лечение на множество заболявания, включително нередовна менструация, камъни в бъбреците, недохранване и сифилис. Кокосът е бил използван като хранителна суровина в продължение на хиляди години в Полинезия, Хавайските острови, Малайзия, Африка, Южна Америка и Филипините.

Лошата репутация на кокосовото масло в САЩ и завръщането му

Кокосовото масло се е избягвало за повече от 50 години в Съединените щати, заради репутацията му като нездравословна наситена мазнина. Тази дезинформация е била причинена от лошо изследване, проведено върху високо преработено кокосово масло, което съдържало нездравословни трансмазнини. Невалидната липидна хипотеза също допринася за страха от наситените мазнини в кокосовото масло.

Точно обратното, необработеното органично кокосовото масло се е доказало като едно от най-здравословните и безопасни масла. Почти най-нисък ръст на сърдечни заболявания в света има във Филипините, страна известна с високата си консумация на кокосово масло. Кокосовото масло се състои от две-трети средно-верижни мастни киселини (MCFA), които се абсорбират бързо от червата и се използват за енергия. Тъй като кокосовото масло не изисква инсулин, за да се преобразува в енергия, панкреасът може да почива, за да помогнете за предотвратяване и обръщане на диабет тип 2. Кокосовото масло съдържа също лауринова и каприлова киселина, които заедно могат да унищожат бактериите, вирусите и гъбите, така че е силен строител за имунитета. Кокосовото масло помага за подобряване на паметта и за обръщане на болестта на Алцхаймер. Д-р Мария Нюпорт е открила лечебните правомощия на кетоните, намерени в кокосовото масло, след като е търсила лек за своя съпруг с болестта на Алцхаймер. Препоръчват се 2-4 супени лъжици дневно кокосово масло за лечение на различни заболявания.

Здравните ползи от кокосово мляко и сметана

Кокосовите сметана и мляко съдържат витамини К, С, Е и В6. Кокосовото мляко има важните хранителни вещества, цинк, мед, манган, калий, натрий, фосфор, селен, калций, желязо и протеин. Кокосовото мляко и вода също съдържат средно-верижни мастни киселини с всички техни ползи за здравето.
Кокосово мляко и сметана могат да се използват в шейкове и рецепти за сладолед, както и като заместител за рецепти на готвена храна. Те са високо ценени от готвачи, следващи Палео диета, които искат да избегнат млечни продукти, както и тези, които избягват мляко, поради алергични причини.

Уникалните предимства на кокосово брашно за тези с хранителни алергии

Кокосовото брашно, направено от вътрешноста на кокосовия орех е с високо съдържание на протеини и фибри. Брашното също е без глутен. То може да се използва за направата на отличен хляб, кифли и закуски за тези, които избягват зърна и глутен. Изчислено е, че 60% от американците страдат от някакъв вид алергия към храна, която може да допринесе за стомашно-чревен дистрес, ставни и мускулни болки, кожни обриви, главоболие, тревожност или астма. Глутенът е една от най-честите недиагностицирани хранителни алергии.

Заключение

Кокосът се е ползвал в продължение на векове в традиционни култури, заради лечебните си ползи за здравето. Хората са се страхували да ядат кокос, благодарение на дълго разпространявания мит, че наситените мазнини в кокосовото масло са нездравословни. Холистични здравни последователи сега започват да използват кокоса, заради многото му ползи за здравето. Употребата на кокос в кухнята е многостранна и може да се ползва в много негови форми.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michelle Goldstein

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×