(NaturalNews)

Думата за многото ползи за здравето от наситените мазнини, най-накрая започва да се разпространява. Един вид наситени мазнини, по-специално известни като средноверижни триглицериди или (МСТ), притежават изключително много уникални свойства. Тези мазнини, които варират с дължина от 6 до 10 въглеродни атома – дълговерижните мастни киселини с дължина от 12 до 18 въглеродни атома – се държат много повече като въглехидрати, отколкото мазнини.

Те са лесно достъпни за използване като енергия, докато другите мазнини трябва да бъдат разградени в червата, преди да могат да се използват за енергия. Средноверижните триглицериди са известни с ускоряване на метаболизма и повишаване на енергията чрез стимулиране производството на кетон. Те дори са доказали своята ефективност като средство за отслабване.

Но ползите не спират дотук. Средноверижните триглицериди може да имат ефекти против стареене и за засилване на мозъка, и са се доказали, че са полезни при лечение и профилактика на различни заболявания. Кокосовото масло, което е 50-60 процента средноверижни триглицериди, е най-добрият естествен източник на тези по-рядко срещани мазнини. Чисто MCT масло може да бъде закупено като хранителна добавка.

Загуба на тегло и повишаване на енергията

Повечето проучвания при животни са показали, че по-високо ниво на изразходване на енергия, дължащо се на средноверижните мастни киселини, означава по-малко наддаване на телесно тегло и намаляване на мастни депозити, в сравнение с дълговерижните мастни киселини. Проучване от 2002 г., публикувано в Списание по храненето, стига до заключението, че средноверижните триглицериди не само увеличават енергията, но и ограничават апетита – два ключови фактора за загуба на тегло.

Проучване от 2003 г., публикувано в Изследвания за затлъстяването, прави сравнение между средноверижните и дълговерижните триглицериди за 28 дни при 24 здрави мъже, но с наднормено тегло. Резултатът е, че групата със средноверижни триглицериди има по-голяма загуба на телесни мазнини, вероятно поради по-високото производство на енергия. Проучването заключава, че MCT са ефективни за загуба на тегло, както и за предотвратяване на затлъстяване.

Болест на сърцето и против стареене

Доклад от 1986 г., публикуван в Списанието по околна патология, токсикология и онкология съобщило, че Демографски годишник от 1978 г. установил, че Шри Ланка – страна чиято основна хранителна мазнина е кокосовото масло, има най-ниската смъртност от исхемична болест на сърцето (болестта на сърцето е причина номер едно за смърт в света) . В документа също така се отбелязва, че плъхове, които консумират средноверижни триглицериди, имат по-ниско телесно тегло, по-малки депозити на мазнини и отлична степен на преживяемост. Тези статистически данни за здравето на сърцето говорят за мощните ефекти против стареене от средноверижните триглицериди.

Увеличава мозъчната функция

Проучване от 2004 г., публикувано в списание Невробиология на застаряването, открило, че средноверижните триглицериди могат да бъдат ефективни при повишаване на когнитивните функции на пациенти с Алцхаймер след единична доза от 40 милилитра (малко под 3 супени лъжици). Този ефект вероятно се дължи на увеличаване на производството на кетон. Кетоните, които служат като алтернативно гориво за мозъка, се получават при разграждането на средноверижните триглицериди от организма. Тези ефекти за повишаване на  кетон, които са доказани като полезни при лечението на пациенти с болестта на Алцхаймер, вероятно могат да повишат когнитивната функция също и при здрави индивиди. В допълнение, допълнителните кетони осигуряват повече енергия, което прави маслото MCT особено полезна добавка за вземане преди физическо натоварване.

Други приложения

Уард Дийн, доктор по медицина, отбелязва, че средноверижните триглицериди могат също да бъдат полезни при лечение на заболявания, свързани с нарушен метаболизъм на мазнините, включително атеросклероза, билиарна цироза, панкреатит, кистозна фиброза, целиакия и болестта на Крон.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John McKiernan

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *