(NaturalNews)

По традиция, кокосовите орехи се отглеждат заради суровото кокосово месо, масло, мляко, вода, а напоследък заради тяхното брашно. Филипините в момента са страната с най-голямо кокосово производство и са първите, които произвеждат брашно като страничен продукт от производството на кокосово мляко. Нарастващото търсене за използване на естествени, нетоксични растения като лекарствени помощи за профилактика и лечение на заболявания, подчертава различните ползи за здравето от консумацията на кокосови продукти.

Много изследователи сега препоръчват добавянето на кокосово брашно за допълване на всяка здравословна диета, заради многото негови ползи, включително антибактериални и противогъбични свойства. Независимо дали сте на строга Палео диета, търсите източник на брашно без алергии, или просто желаете да стимулирате храносмилателната и имунната система, кокосовото брашно е отлично допълнение към вашите ястия и основни храни в килера.

Какво е кокосово брашно?

Производителите на кокосово брашно са продавали първоначално питателния вторичен продукт от кокосовото мляко на земеделци под формата на кокосово брашно. Земеделските производители са знаели, че кокосовото брашно е отличен източник на органичен тор и допълнение на храна за животни. През последните няколко десетилетия, с появата на повече изследвания в подкрепа на многобройните ползи за здравето на кокосовото брашно, човешката консумация на ценната суперхрана също се е увеличила.

Кокосовото брашно се получава от настъргване месото на пресни кокосови орехи. След това се дехидратира и обезмаслява, което означава, че маслото се извлича. Резултатът е фин прах, който изглежда и се чувства подобно на пшенични или зърнени брашна. Най-чистата и органична форма може дори да заблуди опитен готвач, заради липсата на кокосов аромат.

Кокосово брашно: функционална храна

Кокосовото брашно има различни ползи за здравето от други кокосови продукти (като кокосово масло) и е чудесна алтернатива на конвенционалното брашно.

Считано за функционална храна, кокосовото брашно проявява свойства, които са от значителна полза за здравето и е ценен източник на хранителни вещества. Тази функционална храна е чудесен източник на диетични фибри, с високо съдържание на протеини, не съдържа глутен, и има нисък гликемичен индекс (GI).

Кокосовото брашно се препоръчва особено за хората с възпалителни проблеми, които се появяват, когато се консумира пшеница или глутен. Кокосовото брашно е безопасно за консумация от хора, които страдат от целиакия, чувствителност към глутен, синдром на течащите черва или диабет.

Съвети как да се използва кокосово брашно

Въпреки факта, че кокосовото брашно може да изглежда, да се чувства и дори да мирише на конвенционалните рафинирани брашна, без някои необходими насоки, кокосовото брашно може да бъде дразнещо и скъпо за готвене. Не забравяйте описанието на д-р Файф, че кокосовото брашно е като гъба и готвенето с такава абсорбираща храна изисква преодоляване на нейните предизвикателства.

Няколко съвета за това как да се постигне успех със заместване на 100% кокосово брашно в рецепти за пшенично брашно:

  • Поради високата си попиваемост, кокосовото брашно е отличен сгъстител за супи, яхнии и дори шейкове. Поради тази причина, се препоръчва също така да съхранявате кокосовото брашно в херметически затворена кутия в хладилника или фризера, за да избегнете влажни бучки.
  • Експериментирайте! Като цяло, за всяка една чаша традиционно брашно е нужна само около 1/4 чаша до 1/3 чаша кокосово брашно.
  • Рецептите често включват и допълнителен източник на протеини, като например допълнителни яйца или коноп на прах, за да се компенсират свързващите свойства, които би позволил глутенът в нормални условия. Лененото семе е отлично средство за свързване и допринася със собствените си ползи за здравето.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×