(NaturalNews)

 

Кокосовото брашно се прави от твърди вещества кокос, които са смлени на много фин прах. То има мек кокосов аромат и вкус, което го прави подходящо за рецепти, базирани на брашно, които не разполагат с други, силно ароматизирани съставки, като какао на прах или подправки. Също така е доста леко и въздушно, което го прави особено подходящо за печени изделия, като кифли, палачинки и сладкиши.

Репутацията на кокосовото брашно се разраства на запад, поради значителните му ползи за здравето, които далеч надхвърлят тези на преработените брашна. По-долу е даден списък от причини, защо хората, които ценят здравето си, започват да  използват кокосово брашно, и защо все по-голям брой книги, специализирани в рецепти с кокосово брашно, се публикуват всяка година.

Без глутен

Най-голямото привличане към кокосовото брашно, безспорно, е неговият статут без глутен, което означава, че не съдържа никакви протеинови молекули глутен, открити в храните, като пшеница, ръж и ечемик. Глутенът е силно алергенен и дори може да бъде смъртоносен за хора с цьолиакия (състояние, при което глутенът уврежда лигавицата на тънките черва и предотвратява усвояването на хранителните вещества от храните). Въпреки това, все повече доказателства – особено, съставени от д-р Уилям Дейвис в книгата му от 2011 г., Пшеничен Корем – предполагат, че глутенът е нездравословен за всички и е водеща причина за сънливост, подуване на корема, мозъчна мъгла и други. За щастие, безглутеновите диети са много по-лесни за приемане, благодарение  нарастващата наличност на безглутенови брашна, като кокосовото брашно.

Богато на хранителни фибри

Според проучване, публикувано в декемврийския брой на 2006 г. в Иновативни хранителни науки и развиващи технологии, добавянето на кокосово брашно към диетата, може значително да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, да понижи нивата на холестерола и да ни пази от рак и диабет. Изследователите, със седалище Научен институт по храните във Филипините, твърдят, че тези ползи произтичат от необичайно високите нива на хранителни фибри в кокосовото брашно (сто грама порция от него съдържа невероятните 39 грама фибри, почти двойно повече от пшеничните трици ). Д-р Брус Файф, лекар натуропат и автор на книгата Готвене с кокосово брашно, твърди, че кокосовото брашно може да помогне на възрастните да достигнат своя препоръчителен дневен прием на фибри от 20-35 грама. Той препоръчва добавянето на 1-2 супени лъжици кокосово брашно за сосове, тестени изделия, печива или шейкове.

Високо съдържание на полезни мазнини

Тъй като се получава от твърдото вещество на кокоса, кокосовото брашно запазва голяма част от тези мазнини, поради които кокосовите орехи са толкова обичани от здравни любители. Порция от 100 грама кокосово брашно съдържа 8,7 грама мазнини, от които 8 грама са наситени. Повечето от тези мазнини са средноверижни триглицериди (МСТ) – основните защитни мазнини с изявени антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Също така средноверижните триглицериди са доказани, че засилват метаболизма, правейки кокосовото брашно подходящо за диети за отслабване.

Безопасно за диабетици

Тъй като е с високо съдържание на фибри и сравнително ниско съдържание на смилаеми въглехидрати, в сравнение с преработените брашна, кокосовото брашно има леко влияние върху нивата на кръвната захар. Това го прави отлично брашно за диабетици, предварителен диабет и всички други, които искат да избегнат скокове в кръвната захар.

Пълно с протеин

Въпреки, че е без глутенови протеини, кокосовото брашно съдържа внушителен брой други протеини. Всъщност, 100 грама кокосово брашно съдържат 19,3 грама протеин или 38 процента от нашия препоръчителен дневен прием – далеч повече протеин на доза, отколкото други водещи брашна, като бяло, царевично брашно или ръж. Следователно, кокосовото брашно е ценна съставка за готвене за вегани или вегетариански културисти, тъй като протеинът е необходим за поправянето и растежа на клетките.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×