(NaturalNews)

Ново екоселище в Шотландия е използвало иновативен материал в постройките си, а именно – въглеродно отрицателен коноп. Докато повечето прогресивни екологични сгради се стремят към въглеродно неутрален ранг, тези еко-приятелски къщи са с една крачка напред, буквално дърпат въглероден двуокис от въздуха. Но интелигентните строителни материали не са единствената употреба на конопа. Той също така е изключително използваем и в други области. В действителност, конопът е чудно растение, което има потенциала да облекчи много от здравните, финансови и екологични проблеми, което прави политическата съпротива срещу неговото отглеждане в САЩ още по-сложно.

Мултиталантливо растение

Американските основатели са знаели, че конопът е  нещо добро, ето защо всеки от тях го е отглеждал на собствената си земя. Джордж Вашингтон силно вярвал, че конопът може да помогне да се спечели войната с Великобритания, докато също осигурява на младата нация извънредно доходна реколта. В съвременните времена е установено, че един акър от коноп дава повече кислород от 25 акра гориста земя. Като допълнителен бонус, конопът расте лесно в различни почви – без да са необходими пестициди. Многото начини за използване на коноп са доста впечатляващи, в това число:

Строителни материали – Конопът е изключително функционален за строителни приложения – от изграждане на стени до подови настилки и покривна изолация. Патентован материал, наречен Hempcrete (Коноп-Бетон) е напълно рециклируем, водоустойчив, огнеупорен, не гние, когато е над земята и се съпротивлява на мухъл, както и плесени.

Храна – трудно е да се намери друга, подобна на тази храна. В 1 и половина супена лъжица конопено семе се съдържаща 5 грама протеин, 86 мг магнезий и 10 процента от дневната дажба желязо. Семената също така са страхотен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини (ЕМК), които помагат за намаляване на възпалението, възстановяване на увредено ДНК и подкрепа на здравословната функция на мозъка. Конопеното масло е друг добър източник на тези важни есенциални мастни киселини.

Облекло – Датиращо от 8000 г. пр.н.е. в Китай, конопът има дълга история на текстилна употреба. Здравите влакна са идеален материал за обувки, дънки и спортни облекла, въпреки че иновативните дизайнери смесват коноп с коприна за по-мек плат.

Пластмаси – Чрез удряне с чук по страната на кола, изработена от конопена и соева пластмаса, Хенри Форд демонстрирал нейната устойчивост през 1940-те. В момента коноп се използва в производството на кутийки за CD и DVD, халки за завеси за душ и други дребни потребителски продукти.

Хартия – Като бързо растящо и устойчиво растение, конопът е изключително възобновяем ресурс за производство на хартия – много повече, отколкото дърветата.

Био-гориво – Маслото, извлечено от растението коноп, може да бъде превърнато в биогориво – по-чиста изгаряща алтернатива на петрола.

Справяне с токсични отпадъци – Действайки като гъба, конопът е бил използван успешно, за да абсорбира токсините и възстановява почвата след химически разливи и ядрени аварии.

Ако конопът е толкова страхотен, защо не се сади навсякъде?

Технически погледнато, не е забранено да се сее промишлен коноп в Америка – въпреки че Администрацията за Борба с Наркотиците  (DEA) не го прави лесно. Treehugger докладва:

„Отглеждането на коноп е като да шофираш. Не можеш да шофираш без книжка и не може да се отглежда коноп без разрешително. Разликата е, че е почти невъзможно да се получи разрешение от DEA за отглеждане на коноп.“ – Гласувайте за конопа.

И все пак, Томас Джеферсън заявил: „Конопът е от първа необходимост за богатството и защита на страната“. Така че е любопитно, че съвременната бюрокрацията продължава да възпрепятства отглеждането на тази доходна култура в Америка, особено когато конопът лесно може да реши много от належащите хранителни, финансови и екологични проблеми.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×