(NaturalNews)

В първото по рода си проучване канадски учени показват, че консумацията на ленено семе намалява риска от рак на гърдата с 28 процента при жени след менопауза, а потреблението на ленен хляб намалява с 26 процента риска  при жени преди и след менопауза. Тези резултати показват, че лененото семе и хляб, съдържащ лен, може да са прости, но ефективни средства за намаляване на риска от рак на гърдата.

Ленено семе: най-богатият хранителен източник на противоракови лигнани

Лигнаните са клас на полифеноли, които имат мощни антиоксидантни и анти-естрогенни ефекти и поради тази причина са били предложени като възможна превантивна мярка за рак на гърдата. Всъщност, лигнаните вече са показали, че спират растежа и предизвикват програмирана клетъчна смърт (апоптоза), както на ER- и ER + ракови клетки на гърдата ин витро и при опити с животни. По важно е, че лигнаните също спират способността на двете ER + и ER- клетки на рак на гърдата да метастазират, като силно намалят регулирането на металопротеинази ММР2, ММР9 и ММР14.

За съжаление, лигнани не се добавят лесно от обикновено консумираните храни. Най-добрите източници са пълнозърнестите храни, трици, семена, ядки и бобови растения. Но те само осигуряват около 0,25 до 1,0 милиграм  лигнани на 100 грама храна. Блестящите изключения от това са ленено семе, сусам и нахут със съдържание на 335 мг, 132 мг, 35 мг лигнан съответно (за 100 грама храна). Лененото семе и сусама са ясни суперхрани, когато става въпрос за лигнани, с над 100 пъти съдържанието на лигнани е повече от почти всяка друга храна. (Забележете, че обикновеното ленено масло не съдържа лигнани.)

В първото по рода си проучване е доказано, че лененото семе намалява  риска от рак на гърдата до 28 процента

Канадски учени наскоро провеждат първото по рода си проучване, специално да анализира риска от рак на гърдата в сравнение с консумацията на ленени семена. Те анализират хранителния режим на 2999 ​​жени с рак на гърдата и 3370 здрави контроли (всички на възраст от 25 до 74 години) при консумация на лен. Жените след менопауза имали 28% по-малко рак на гърдата, ако са консумирали най-малко една четвърт чаша ленени семена в продължение на месец, и 26 процента по-малко рак, ако ядат поне една филия ленен хляб седмично. Жените в пременопауза имат до 26 процента намаляване на риска благодарение на яденето на ленен хляб, но не са защитени (със статистическа значимост) от лененото семе.

Ленени лигнани за защита от рак на гърдата: Колко е необходимо?

Жените след менопауза са били добре защитени от консумацията на една четвърт чаша ленено семе за повече от месец. Това осигурява приблизително 163 мг ленени лигнани на месец, или около 5.35 мг на ден. По случайно съвпадение, това  отговаря точно на 5,4 мг дневен прием, който е бил приет като минимум, необходим за предпазване от рак на гърдата при предишно проучване. Достигането на такова ниво прием не е възможно в една нормална диета. Скорошно проучване показва, че жените, които живеят в западните страни консумират само около един мг лигнани дневно. Затова жени след менопауза може да обмислят допълване с ленено семе за оптимална защита (около половин чаена лъжичка дневно ще свърши работа). По същия начин, жени преди менопауза може да обмислят консумирането на ленени хлябове, които могат да им предложат по-добра защита от суровите семена.

С това най-ново изследване от Канада, лененото семе, като превантивна мярка срещу рак на гърдата е по-ефикасно от всякога. И повече данни са на път. Понастоящем има три текущи клинични теста за изпитване на лен (семена или лигнани) срещу рак на гърдата. До излизането на тези резултати е добре да знаете, че консумирането на дори малки количества ленено семе (или хляб) редовно, могат да предложат значителна защита срещу рака на гърдата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan Evers

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×