вода-чешма-тече-флуорид

Многократното излагане на ниски нива на флуорид може да бъде токсично за бъбреците и черния дроб на децата, установи проучване, публикувано в списанието Environment International.

Изследователи от Медицинското училище Icahn School of Medicine изследват как нивата на флуорид във водата и кръвта могат да се свържат със здравето на бъбреците и черния дроб. Те открили, че малките нива на флуор, погълнати във времето, могат да причинят неблагоприятни промени в двата основни органа.

Тази констатация има голямо значение за изготвянето на политики. По-голямата част от водната система на Съединените щати съдържа флуорид в резултат на промяна в публичната политика през 50-те години.

„Резултатите от това проучване предполагат, че може да има потенциални проблеми със здравето на бъбреците и черния дроб, които да се вземат предвид при оценката на употребата на флуорид и подходящите нива в публичните здравни интервенции“, каза първият автор Ашли Малин.

Флуорирана вода, вредна за бъбреците и черния дроб при децата

От представянето си на обществеността флуорираната вода представлява над 70 процента от обществената водна система на САЩ. Това са повече от 270 милиона американци с достъп до флуорирани водни системи.

Флуорирането на водата е предвидено да подобри живота на хората, чрез намаляване на зъбния кариес. Но все по-голямо количество изследвания хвърлят светлина върху грозната му страна. Много изследвания предполагат, че флуорираната вода може да навреди на мозъка, бъбреците и черния дроб. Някои изследвания също така поставят под съмнение ефикасността на флуорирането на водата върху здравето на устната кухина.

В настоящото проучване изследователите изследват връзката между хроничното излагане на ниски нива на флуорид и здравето на черния дроб и бъбреците сред децата. Те разчитат на данни от Националните здравни и хранителни изследвания, група от проучвания, които оценяват здравето и хранителното благосъстояние в Съединените щати. Те разгледали нивата на флуор на почти 2000 юноши и съдържанието на флуор в чешмяната вода в домовете на около 1750 юноши.

Екипът установи, че пиенето на флуорирана вода е свързано с неблагоприятни промени в работата на черния дроб и бъбреците. Това откритие е важно, тъй като децата изхвърлят само 45% от флуора в бъбреците. Възрастните, от друга страна – 60 процента. Това означава, че децата са изложени на по-голям риск от развитие на бъбречно увреждане и хронично бъбречно заболяване. Освен това децата с нарушен черен дроб и бъбреци са изложени на по-голям риск от бъбречни или чернодробни проблеми в сравнение със здрави деца.

Изследователите казват, че потенциалните странични ефекти от хроничното пиене на флуорирана вода включват увреждане на бъбреците и черния дроб, дисфункция на щитовидната жлеза, заболявания на костите и зъбите и нарушен метаболизъм на протеините.

Нисък коефициент на интелигентност, причинен от флуорид

В друго проучване, публикувано в списанието Jama Pediatrics, изследователите също откриват неблагоприятни ефекти на флуорираната вода върху здравето на децата. Те открили връзка между ниско ниво на излагане на флуор и по-нисък коефициент на интелигентност или IQ.

Екипът проучил данните от Канадската програма за изследване на майките и малките деца върху екологичните химикали, дългосрочно проучване на бременни жени и техните деца в шест канадски града. Канада е една от нациите в света, които флуорират водата си; около 38 процента от чешмяната вода в страната е флуорирана.

Жените, живеещи в градове с флуорирана питейна вода, са имали средно ниво на флуорид в урината от 0,69 милиграма на литър (mg / L). За сравнение, жените, живеещи в градове без флуорирана вода, са имали 0,4 mg / L. Три до четири години след раждането на жените на децата им е направен тест за IQ, съобразен с възрастта.

Резултатите показват, че когато нивата на флуорид в урината на бременна жена се повишат с 1 mg / L, IQ резултатът на мъжкото потомство спада с около 4,5 пункта. Находката е уникална за синовете, казаха изследователите. Но те не са сигурни защо. Те подозират, че това може да се дължи на разликите в начина, по който момчетата и момичетата абсорбират токсините от околната среда в утробата.

Изследователите са оптимисти, че техните открития ще привлекат допълнителни изследвания относно флуорирането на водата. Бъдещите усилия ще бъдат важни за политиците, тъй като публичната политика обикновено се формира не само от едно проучване.

Автор: Вирджилио Марин

Източник: www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *