глава-чесън

(NaturalNews) Популярната култура може да твърди, че чесънът да гони вампири, но все по-голям брой научни доказателства, казват, че билката може да помогне за предотвратяване рак на белия дроб и други видове рак.

Изследване, проведено в провинциален център Jiangsu за контрол и превенция на заболяванията в Китай, разглежда повече от 1400 пациенти с рак на белия дроб и 4500 здрави възрастни. Те открили, че хората, които ядат суров чесън поне два пъти седмично, са с 44% по-малка вероятност да развият рак на белия дроб. Дори и тези, които пушат, което е най-голямата причина за болестта, са били със забележителна 30 процента по-малка вероятност да развият рак на белия дроб, ако са били редовни консуматори на чесън.

Минали проучвания са показали, че чесънът има защитен ефект върху белите дробове.

Междувременно, проучване от Университета на Южна Австралия посочва почти една трета намаляване в риска от чревни тумори в резултат на редовната консумация на чесън.

Ключът към успеха на чесъна е вероятно химикала, който съдържа, известен като алицин. Той се освобождава, когато скилидки чесън са нарязани или смачкани. Смята се, че намалява възпалението и е антиоксидант. Чесънът може да се похвали с антибактериални свойства и може да подобри възстановяването на ДНК.

Безброй изследвания показват лечебните ефекти на чесъна

Според Националния институт за рака, редица изследвания на населението са показали връзка между приема на чесън и намаляване на риска от ракови заболявания, като например на дебелото черво, стомаха, хранопровода, рак на гърдата и панкреаса. Анализ на данни, взети от седем изследвания на населението, показва, че по-големи количества консумация на чесън са свързани с по-малък риск от колоректален рак и на стомаха.

В едно от многото изследвания в подкрепа на това, Женското изследване Айова, жените, които ядат най-много чесън, са имали 50% по-нисък риск от получаване  рак на дебелото черво в дисталната част, отколкото тези, които ядат най-малко количество чесън.

Суров чесън се използва в продължение на хиляди години за лечение на безброй заболявания, вариращи от импотентност до стомашни бактерии. Други изследвания показват, че той може да помогне при малария, болнични супербацили и дори обикновена настинка.

Професор по епидемиология и хранене, Ленор Араб от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, казва: „Изглежда има силен, последователен защитен ефект за хората, които са редовни потребители на чесън.“

Д-р Араб е бил част от екип от изследователи, които преразглеждат стотици изследвания за способността на чесъна да предотвратява рак.

Насоки от Световната здравна организация предлагат консумиране на еквивалента на 2 до 5 мг алицин всеки ден. Това би било равносилно на 2 до 5 грама пресен чесън всеки ден, което е около една скилидка; 2 до 5 милиграма чесново масло; или 300 до 1000 милиграма екстракт от чесън.

Отглеждането на собствен чесън е изненадващо лесно

Повечето от продавания чесън е отглеждан в Китай, където замърсяването е широко разпространено. Ето защо, много хора, които ядат чесън, по здравословни причини избират да си го отглеждат сами, и постигането на това е изненадващо лесно.

Посадете няколко скилидки, получени от надежден източник, с края на корена обърнат надолу, и след това покрийте с пръст. Поставете в слънчев район и поливате редовно. Най-подходящото време да извадите главата е, когато около половината от листата са станали жълти.

Чесънът също е от полза за отблъскване на вредители, като листни въшки, от вашата градина. Той е много подходящ за вертикално градинарство, тъй като може да бъде засаден в близост до редица други плодове и зеленчуци, включително домати, моркови, броколи, зеле, карфиол и чушки.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Isabelle Z.

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×