Копърът е едно от малкото растения, които имат всичко, той е зеленчук, билка и подправка. Подпомагащ храносмилането, успокояващ и предпазващ от образуване на газове, семената на копъра може да бъдат от голяма полза за тези, които се опитват да добавят фибри към диетата си. Много лекари и диети ни карат да се опитваме да ядем по-здравословно, като това включва цели зърна, боб и зеленчуци. Но всичко това може да произвежда повече газове в червата. Много изследвания са установили, че  копърът е несравним при облекчаване на газове. Тези семена работят, защото отпускат лигавицата на червата и потушават „пламъците “ на възпаление, които също са много често срещани проблеми при болест на червата (IBD) или болест на Крон.

Предимства на копъра

Копърът присъства в кухнята на почти  всяка култура. Семената може да се добавят в много видове рецепти. Познатото женско биле има същото летливо съединение (анетол), което дава вкуса на анасона. Семената на копъра са препълнени с мощни фитохимикали, които включват фитоестрогени и естрогенни съединения, открити в растения, които може да бъдат най-добрият приятел на жените. Менструални спазми и болки засягат повече от 50% от жени с менструация, 10% са толкова тежки, че те могат да бъдат недееспособни. Проучванията показват, че екстракт от копър премахва болката при над 70% от участниците в изследването!

В много страни копърът се използва за увеличаване на производството на мляко на кърмещите майки. Не се препоръчва да се консумира копър от бременни, поради възможното стимулиране на матката.

В друго проучване, публикувано в „Алтернативни терапии в медицината“, лекари третирали бебета с колики, с продукт, съдържащ копър. Този продукт, наречен Gripe Water, елиминира симптомите в 65% от тестваните бебетата и копърът може да се използва безопасно без странични ефекти.

Копърът е мощен антиоксидант и действа противовъзпалително. В списанието „Храната като лекарство“, изследователите заключават, че екстрактът от копър може да се използва при лечение на когнитивни нарушения, като деменция и болестта на Алцхаймер. Екстрактът повишава активността на ацетилхолинът (вещество в мозъка), което е същото действие като Aricept, лекарство, използвано за лечение на Алцхаймер. Други изследвания показват добри резултати за превенция и забавяне на глаукома, сърдечни заболявания, удар и болка от артрит.

Още от Средновековието, както семената така и коренът на копъра са храни, широко използвани в средиземноморската кухня, особено в Италия. Техният национален ликьор е Самбука, и разбира се, италианският колбас са ароматизирани със семена на копър. Французите използват корена в салати и паста. Германците пък използват семената на копъра в хляб, рибни ястия, кисело зеле, докато испанците ги употребяват за ароматизиране на сладкиши. Когато семената се опекат добавят един вкус, подобен на кафява захар! В Индия копърът е ключова съставка в смеси от подправки като къри на прах. Интересно е, че на вратата на ресторантите имат семена от копър, с цел помагане на храносмилането.

Ето някои предложения за добавяне на копър към вашата диета:

– Натрошете две супени лъжици сухи семена от копър и ги запарете за 10 минути в гореща вода, пийте като чай след хранене или по всяко време, ако имате проблеми с храносмилането или газове.

– Поръсете семената върху торти или хляб преди печене.

– Добавяйте семената след хранене за по-добро храносмилане.

– Нарежете пресни корени, за да добавяте към салати или към сотирани зеленчуци.

Автор: Cindy Burrows Източник:

http://blogs.naturalnews.com/fennel-a-great-help-for-digestion/

Превод от английски на български

By admin

3 thoughts on “Копърът и ползите му за храносмилането”
  1. Това на снимката е копър, а луковица на фенел или резене. За него става дума и в статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *