(NaturalNews)

Мака е растение, което вирее в планините на Андите в Перу, и което се характеризира с месестия си корен. Този корен (това което се има предвид, когато се говори за „мака“) е бил използван от местните перуанци в продължение на векове като зеленчук и лечебно растение и остава ценен и днес заради хранителната си стойност и подмладяващи свойства.

Ползи за здравето от коренът Мака

Подобрява либидото – Може да се каже, че най-добре познатата полза на корена Мака са неговите качества като афродизиак. Многобройни проучвания изобилстват по този въпрос, но може би най-показателно за тях е едно, публикувано в издание от 2008 на CNS Neuroscience & Therapeutics. За изследването учените анализират 16 участници (предимно жени), които са изпитвали сексуални проблеми, дължащи се на продължаващо използване на антидепресанти. След редовен прием на корен от Мака за продължителен период, по-голямата част от доброволците имали значителни подобрения на либидото. Проучванията също показват, че коренът Мака увеличава производството на сперматозоиди и може да лекува еректилна дисфункция при мъжете, поради високите си глюкозинолатни нива.

Увеличава издръжливостта – Ако някога сте се посещтавали Макчу Пикчу („град в небето“ на Перу), може да се зачудите как инките са успявали да вдигат толкова много тежки камъни от дъното на планината до върха. Може и да имаме отговора: като много други суперхрани (като киноа и спирулина, редовно консумирани от тези древни хора), коренът от Мака осигурява телата ни с едно изключително количество природна енергия, поради високите нива на въглехидрати (коренът се състои от 60 процента въглехидрати, най-вече под формата на скорбяла и захар). Поради тази причина много спортисти използват Мака корен на прах, като заместител на анаболни стероиди.

Високо съдържание на протеин – коренът Мака се състои от около 10 процента протеин, което е високо колкото някои зеленчукови семена. Протеинът е необходим за изграждането и възстановяването на тъканите, наред с много други роли.

Богата на йод – Според диетолозите, препоръчителния ни дневен прием за регулиращия минерал на щитовидната жлеза, йод, е 150 микрограма на ден. Благодарение на продължаващата ерозия на почвата обаче, много хора страдат от недостиг. Морските зеленчуци (водорасли) като Bladderwrack и Келп са безспорните крале на йод. 10 грама корен Мака съдържа 52 микрограма – доста добре за почвено растение. Колкото по-тъмен е корена, толкова повече естествен йод съдържа.

Намалява холестерола – коренът Мака съдържа редица растителни стероли, като ситостерол, кампестрол, ергостерол, брасикастерол и ергостадиенол. Растителните стероли са естествено срещащи се молекули, които наподобяват холестерол и могат да намалят „лошия“ холестерол LDL чрез намеса в абсорбцията на холестерол в тънките черва. Следователно, Мака може да ни пази от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, свързани с натрупването на LDL холестерола.

Естествено слабително – Тъй като корените Мака се състоят от приблизително 9% фибри, могат да ни помогнат да подобрим редовността на изхождане и лечение на запек. Фибрите също природно потискат апетита, тъй като абсорбират вода от дебелото черво, което от своя страна, ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време.

Хранително съдържание – Освен високото съдържание на йод, фибри и протеини, Мака коренът е богат на минерали, като желязо, калий, магнезий и калций. Коренът се състои от два процента естествена мазнина, която съдържа няколко важни мастни киселини – като линолова киселина, палмитинова киселина и олеинова киселина – които са необходими за поддържане на мозъчната функция.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×