Кориандърът ще помогне за детоксикация на вашето тяло

Кориандър

(NaturalNews)

За разлика от други известни билки, кориандърът има доста приятен цитрусов аромат, а етеричното му масло е реално използвано в древна Гърция като основен компонент за парфюми. Дори римляните са използвали кориандър за ограничаване на миризмите, идващи от развалено месо. Очевидно има още много за кориандъра, отколкото просто неговите вкус или аромат. Определено би било разумно от сега нататък да се храним с тези зелени листа, когато се прибавят към храната ни, вместо само да ги побутваме на една страна в чинията.

Кориандърът може да бъде отличен източник на минерали като калий, калций, манган, желязо и магнезий, но е и още по-невероятен източник на витамини А и К, като обикновен дневен прием от 100 грама ще надвиши необходимата нужда на организма от тези витамини. Кориандърът е изпълнен с важни летливи масла и множество флавоноиди, антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване  нивата на LDL (лошия холестерол), като същевременно увеличават нивата на HDL (добрия холестерол).

Професионални билкари отдавна са признали способността на кориандъра за детоксикация на организма от тежки метали като живак. По същество действа като мощен почистващ агент, тъй като някои от неговите съединения позволяват на клетките и тъканите бавно да премахнат тези тежки метали-токсини и след това да ги очистят от тялото като обикновени отпадъчни материали. Известен е фактът, че хора, страдащи от минала експозиция на живак,  често ще се чувстват много по-малко дезориентирани след вземането на адекватни количества от кориандър в рамките на разумен период от време.

Кориандърът може да неутрализира салмонела

Едно изследване, публикувано в юнското издание от 2004 г. на Вестник по селскостопанска и хранителна химия, показва, че кориандърът е в състояние да предотврати ефекти, причинени от салмонела. Учените изолирали съединение на име додеканал, за да проучат неговите антибактериални свойства. Целият екип е бил изненадан да отбележи, че додеканалът показва признаци, като  много по-силен от гентамицин, което е основно лекарство, използвано за борба със салмонела. След изследванията учените са обсъждали възможността за разработване на добавка, базирана на кориандър, с цел предотвратяване на хранителни заболявания.

Системата на Аюрведическата медицина винаги е твърдяла, че листата от кориандър могат драстично да подобрят храносмилането и най-вероятно ще помогнат за преодоляване на състояния, като болестта на Крон. Листата също имат охлаждащи свойства за тези, пристрастени към яденето на много пикантни храни или салса.

Изглежда, че хроничното възпаление играе важна роля в невродегенеративни заболявания. През годините учените са забелязали, че хората от Индийския субконтинент са с по-малка вероятност да развият такова заболяване, защото консумират големи количества подправки, като кориандър.

Не на последно място, охлаждащите свойства на кориандъра могат да помогнат за облекчаване на очите от усещане за парене или раздразнения, които, например, често могат да са резултат от прекомерно излагане на компютърните екрани.

Озточник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. SimardЕдин коментар на Кориандърът ще помогне за детоксикация на вашето тяло

  1. Rumiana Petkova каза:

    Ама не пише как точно помага на очите – компреси ли се правят или като се яде. Всеки не харесва кориандър за ядене.

Вашият коментар