(NaturalNews)

Краставиците изглежда имат смесена репутация в здравословния естествен свят. Много хора предполагат, че тези цилиндрични зелени плодове с произход от Южна Азия и сега отглеждани в целия свят нямат много хранителни вещества, тъй като се състоят от приблизително 96 процента вода.

Макар да е вярно, че краставиците съдържат по-малко витамини и минерали в сравнение с повечето други плодове и зеленчуци, те притежават други свойства, които ги правят полезно допълнение към нашата диета. В действителност, краставиците са един от най-силно изследваните плодове на Запад, и сега нови изследвания, които демонстрират техните значителни ползи за здравето, продължават да се появяват всяка година.

Богати на лигнани и кукурбитацини, които се борят с болестите

Краставиците са богати на три лигнани – пинорезинол, ларицирезинол и секоизоларицирезинол – които са доказани, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Например, едно изследване, публикувано в Хранене, метаболизъм исСърдечно-съдови болести през 2010 г. установява, че тези три лигнани могат да „намалят съдовото възпаление и ендотелната дисфункция, което може да  предотврати сърдечно-съдови заболявания.“ Изследване, публикувано три години след това в Хранене и рак също открива, че пинорезинол може да потиска растежа на човешки левкемични клетки.

Краставиците също са с високо съдържание на група от фитонутриенти, наричани кукурбитацини, които са известни със своите противоракови ползи. Например, изследване от 2013 г., озаглавено „Кукурбитацини – обещаваща цел за ракова терапия“ установява, че кукурбитацините показват антитуморна активност в човешки ракови клетъчни линии. Тези резултати допринасят към все повече доказателства, че краставиците са ефективна храна за борба с рака.

Пълни с противовъзпалителни флавоноиди

Краставиците са богати на четири флавоноиди, наречени кверцетин, апигенин, кемпферол и лутеолин. Според преглед, включен в Изследвания на възпаление, флавоноидите притежават противовъзпалителни свойства, дължащи се на „антиоксидантна активност, инхибиране на ейкозаноид генериращи ензими или модулиране на производството на провъзпалителни молекули.“ Следователно, яденето на повече краставици може да ни помогне да се предпазим от сериозни възпалителни заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит и улцерозен колит.

Могат да помогнат за лечение на дехидратация

Според доклад в Medical Daily, до 75 процента от американското население може да страда от хронично обезводняване. Не е изненадващо, че такава дългосрочна дехидратация може да доведе до голям брой здравни състояния, вариращи от хронична умора до напълно развита бъбречна недостатъчност.

Докато краставиците не трябва (и не могат) да бъдат заместител на чистата питейна вода, тези воднисти плодове могат да помогнат за рехидратиране на тялото, подпомагат за производството на слюнка и помагат за промиване на натрупаните отпадъци в дебелото черво. Изследване, публикувано във Фитотерапия дори отбелязва, че краставиците биха могли – поради охлаждащите си свойства – да облекчават болката, свързана със слънчеви изгаряния.

Съдържат малки количества хранителни вещества

Макар да не са богати на хранителни вещества, краставиците съдържат някои важни витамини и минерали. Половин чаша нарязани краставици доставя на телата ни приблизително 11 процента от препоръчваната дневна доза на витамин К, който е важен за засилване на кръвта, и между 1 и 2 процента от нашата препоръчителна доза на много други хранителни вещества, като витамин С, калий, магнезий, желязо, калций и някои витамини от група В. Повечето от тези хранителни вещества се намират в кората, така че за максимални ползи купувайте пресни, органични краставици, когато е възможно.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *