Чували ли сте, че куркумата може да ви помогне да се предпазите от рак? Според много учени, тази подправка съдържа съставки, които се борят с развитието на рака по много начини.

Съвременната медицина все още изисква повече проучвания за куркума и рак, но може да се опитате да добавите куркума към вашите ястия, ако желаете. Едва една чаена лъжичка куркума на ден е всичко, което е необходимо.

Какво е куркума?

Куркумата е жълто-оранжева подправка, която е свързана с джинджифила. Тя се използва като подправка в азиатската кухня и е основната съставка на кърито. Тази подправка отдавна се използва в широк спектър от билкови лечения.

Как куркумата помага в борбата с рака?

Куркумата съдържа фитохимикали и хранителни вещества с няколко полезни ефекти, като например защита на човешки органи от увреждане, намаляване на нивата на холестерола, подобряване на здравето на кръвоносните съдове, контролиране на възпалението, борбата с инфекциите и много други.

Куркуминът, най-ценния компонент в куркумата и е много ефективен срещу рака. Той предотвратява както образуването, така и неутрализирането на свободните радикали или молекули, които разрушават други молекули в здравите клетки и тъкани. Засилва ефекта на антиоксидантните ензими в тялото и също действа като антиоксидант. Спира ДНК промени, които водят до рак, както и взаимодейства с ензими, които са необходими за развитието на рака.

Изследвания

Изследванията показват, че честотата на някои видове рак в страни, където хората ядат 100 мг до 200 мг дневно куркумин е много ниска. Това предполага, че яденето на куркума може да е помогнало за намаляване риска от развитие на рак.

В едно проучване на хронични пушачи, които приемали куркумин, имали значително по-ниски нива на мутагени (вещества, които предизвикват клетъчна мутация) в урината. Това означава, че телата им обработват тези канцерогенни вещества по-добре от хроничните пушачи, които не са взели куркумин.

В друго проучване, 25 предракови пациенти, на които бил даден куркумин, имали подобрение в здравословното състояние. Това посочва способността на куркумин да спира предракови промени от превръщане в рак.
Пациенти с рак, които са получавали химиотерапия и куркума, имали по-малко ракови клетки, отколкото тези, които имали само химиотерапия. Пациенти с лъчетерапия също се възползвали от експеримента, защото куркумата защитила здравите клетки от радиация.

Едно изследване от 2008 г. казва, че сред 25 пациента, които са лекувани с куркумин, двама от тях са имали тумори, които се свили, докато другите имали повишени нива на вещества на имунната система, които неутрализират раковите клетки.

В експерименти, извършени с мишки, изложени на канцерогени (канцерогенни вещества), куркумин спира разпространението на рак на гърдата, кожата, стомаха и рак на дебелото черво. Възпроизвеждането на туморни клетки в Петриеви панички било спряно, когато куркумин бил директно добавен към тях.

Способността на куркуминът за намаляване на възпалението се разглежда като фактор, допринасящ за неговата ефективност срещу рака. Някои наблюдения сочат възпалителни реакции към развитието на рак. Освен това, той също така блокира токсични съединения от достигането и взаимодействие с телесни тъкани.

Заключение

Куркумата е полезна срещу рак поради следните причини:

  • Съдържа фитохимикали и хранителни вещества, които имат няколко ползи за здравето.
  • Бори се срещу свободните радикали, които увреждат клетките.
  • Увеличава силата на веществата за борба с рака в организма.
  • Спира здравите клетки от трансформиране в тумори.
  • Забавя растежа и разпространението на раковите клетки.
  • Управлява възпалението.
  • Предпазва клетките и тъканите от токсини.

И това са само няколко примера за силата на куркума, като става въпрос за предотвратяване и борба с рака.

Съвет: ако се използва куркума, не забравяйте да добавите здравословни мазнини или черен пипер, за да се увеличи бионаличността на куркумин.

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://blogs.naturalnews.com/turmeric-cancer-cooking-spice-can-cure-dreaded-disease/

 

Напиши коментар

Добави обява

×
×