(NaturalNews) За тези, които се гордеят с отглеждане на собствени кълнове, кълновете от броколи, стават много популярни и са предпочитани в здравно ориентираните общности в продължение на много години. Снабдени с високо концентрирани витамини и съединения, съдържащи от 10 до 100 пъти повече хранителни вещества, отколкото в главите на броколите.

Кълновете от броколи имат редица ползи за здравето:

  • Отличен източник на протеини

Кълновете от броколи са отличен източник на протеини за вегетарианци или за тези, които се въздържат от яденето на месо, поради здравни, религиозни, етични или други причини.

  • Превенция на рак

Медицински изследователи от Университета Джон Хопкинс откриват, че в броколите има високи нива на съединения, които предотвратяват рак. За сулфорафанът, съдържащ се в броколите се смята, че инхибира растежа на ракови клетки. Също така е полезно за подпомагане на черния дроб при обработка на токсини и канцерогени, които могат да бъдат вредни за здравето. Изследвания пък към Университета на Ълстър заключават, че консумирането на около 100 грама покълнали зеленчуци дневно помага за защитата на организма от увреждане на ДНК, която е свързана с рак.

  • Сърдечно-съдова система

Ензими в черния дроб са отговорни за детоксикация на вредните вещества в организма и са полезни за сърдечно-съдовата система. Сулфорафанът в броколите помага за насърчаване на правилното функциониране на сърцето, артериите и бъбреците чрез намаляване на възпалението, защита на кръвоносните съдове и предотвратяване на други съдови заболявания, които могат да бъдат свързани с диабет.

  • Намаляне на холестерола

Добавяне на броколи в ежедневната диета допринася за развитието на добрия холестерол, като същевременно намаля нивата на лошия холестерол.

  • Здраве за очите

Химични канцерогени и ултравиолетова светлина може да причинят увреждане на очите, включително макулна дегенерация и загуба на зрението в напреднала възраст. Сулфорафанът в броколите се смята за добра защита за очите от тези вредни вещества, но въпреки това са нужни още проучвания относно предотвратяване на дегенерацията.

  • Защита на стомаха

Много често стомашните язви се развиват от бактерията H. Pylori. В статия в Ню Йорк Таймс се заявява, че след двумесечна диета от броколи, нивата на  бактериални инфекции от H. Pylori намаляват.

  • Дихателна система

Проучванията заключават, че възпалението, придружаващо астма и назални алергии се намалява при ядене на броколи.

Най-известните кълнове в Америка – броколи – са се доказали като гигант в категорията за здравословни храни. Те могат лесно да се отглеждат в градината или може да се намерят в супермаркетите. Те могат да се консумират сурови в салати и сандвичи или варени, за подобряване  вкуса на много от популярните ястия. Заредени с хранителни вещества, антиоксиданти и предлагащи защита от рак, броколите са отличен зеленчук, който трябва да бъде включен в здравословния начин на живот.

Автор: Sandeep Godiyal

Източник: http://www.naturalnews.com/042636_broccoli_sprouts_nutritional_giants_sulforaphane.html#ixzz2j58ihZDc

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Кълновете от броколи: хранителни гиганти”

Напиши коментар

Добави обява

×
×