(NaturalNews)

Ново проучване, публикувано в американския вестник American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine показва все повече доказателства, че кърменето е от решаващо значение за правилното развитие на човека. Според проучването, бебета, които са кърмени развиват по-силни и здрави бели дробове, отколкото бебета, които не са кърмени, дори когато майките им са имали през това време респираторни заболявания като астма.

Проведен е цялостен преглед на публикуваната литература по темата в периода между 2007 и 2011 г. В новия доклад участват 1500 деца, от раждането им чак до 14 годишна възраст. Сравнява се честотата на заболеваемост от астма сред тези, които са били кърмени изцяло, тези, които са били кърмени,частично и други, които не са кърмени изобщо. Екипът открил, че изключителното кърмене е най-мощният метод за осигуряване на силни и здрави бели дробове, които задържат повече въздушен обем и имат по-малко загуба на въздух.

По-рано е било разпространено мнението, че астматични майки предават това състояние на децата си чрез кърмене, и че кърменето за прекалено дълго време увеличава риска детето да  развие астма. Но ново изследване показва, че това съвсем не е така, по-точно обратното, кърменето значително намалява риска  детето да развитие  астма, като не-кърмените деца са много по-склонни да развият това и други респираторни заболявания.

През 2011 проучване, публикувано в European Respiratory Journal, установява, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, а не с кърма е 50 процента по-вероятно да развият хронични хрипове. Дори е доказано, че допълване на кърмата с други храни има вреден ефект и също повишава риска от хронични хрипове с 20 процента в сравнение с изключително кърмените бебета.

„Има доказателство, че кърменето увеличава обема на белите дробове, независимо дали майката има астма или не“, казва пред Ройтерс д-р Вилфред Кармаус, астматичен изследовател от Университета на Южна Каролина. „Ако обема на белите дробове се увеличава, то вие сте по-малко податливи да се разболеете от астма. Важно е дори да се каже: астматичните майки трябва да кърмят децата си.“

В подобно проучване, публикувано миналата година, френски изследователи открили, че децата, които са хранени с адаптирано мляко имат значително по-висок риск от развитие на дългосрочно хронично заболяване, отколкото децата, които са кърмени. Това проучване показва, че децата развиват съществено различни хормонални и метаболитни системи, които зависят от това дали те се хранят с кърма или с адаптирано мляко.

Автор: Jonathan Benson

Източник: http://www.naturalnews.com/034911_breastfeeding_lungs_infants.html#ixzz2W0yu4XLU

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *