Не само бебетата, но и майките могат да спечелят много от кърменето. Кърмата се смята за идеален източник на хранителни вещества за едно бебе, но две скорошни изследвания показват, че то предпазва жените от особено порочен вид рак на гърдата.

Едно проучване установи, че кърменето намалява с до 20% риска от негативни хормонални тумори, много агресивен вид рак на гърдата. Дори и кратък период на кърмене намалява риска от тези трудни за лечение на тумори, които са по-чести при афро-американците и по-млади жени, според изследователите.

Другото проучване показва, че кърменето може да действа като „рестарт“ бутон за метаболизма след бременност – помага на жените, които са имали гестационен диабет да избегнат превръщането им в диабетици завинаги.

Здравни предимства на кърменето

Тези последни открития вървят заедно с предишните изследвания, които показват, че жени, които кърмят имат по-малък риск за диабет тип 2, ревматоиден артрит, рак на гърдата и рак на яйчниците. Освен това, кърменето може да помогне и при сърдечно-съдови заболявания, включително нормализиране на кръвно налягане.

Д-р Елинор Бимиа Шварц, професор по медицина в Университета на Калифорния, каза, че това ново изследване е от голяма полза за жените.

„Това е печеливш процес и за двете страни – бебе и майка. За всички жени, които искат да направят нещо, за да намалят риска за рак на гърдата, това е възможно.“

Цитираните по-рано изследвания на Д-р Шварц, показват, че кърменето в Съединените щати би могло да спести на около 5000 жени диагнозата рак на гърдата, всяка година, както и близо 14 000 сърдечни пристъпи.

Неотдавнашният доклад относно въздействието на кърменето върху рак на гърдата анализира десетки предишни проучвания, в допълнение към близо 40 000 случаи на рак от цял свят. Резултатите от проучването бяха публикувани миналия месец в Annals of Oncology.

Д-р Мариса Уейс, старши автор, казва, че на бременността и кърменето са важни стъпки за дългогодишния път на съзряване на гърдата. Тя добавя, че кърменето предизвиква промени в клетките на гърдата, които я правят по-устойчива на рак.

„Жлезата на гърдата е незряла и не може да си свърши работата, т.е., за да направи мляко, тя трябва да премине целия период на бременността.“

Въпреки това, физиологичните промени от кърменето излизат извън рамките на женските гърди. Някои учени отнасят кърменето като „четвъртия триместър“ на бременността, който завършва репродуктивния цикъл, възстановява тялото на жената до дългосрочно сърдечно и метаболитно здраве.

Кърмене и диабет

В допълнение, жените, които развиват диабет, свързан с бременността, както и тези, които са със седем пъти повече от нормалния риск от развитие на диабет след бременност, са насърчавани да кърмят, защото кърменето подобрява глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност. Кърменето също изгаря калории, подобрява липидния метаболизъм и мобилизира горенето на мазнини, които са трупани по време на бременност.

Според резултатите от проучването, майки, които са кърмели в продължение на повече от 10 месеца, намаляват риска от диагнозата диабет с близо 60 процента през двете години, в които са били изследвани. От 205 жени, които кърмели през първите два месеца от живота на бебето, 17 жени развили диабет, в сравнение с 27 жени от 153, които не са кърмили.

Водещ автор на изследването и старши научен сътрудник д-р Ерика Гундерсън казва, че по време на кърмене глюкозните нива са по-ниски.

„Бременността е метаболитно предизвикателство. Едно от възможните обяснения е, че това дава на панкреатичните бета-клетки на жената малко почивка, което позволява възстановяване от бременността.“

Автор: George Zapo

Източник: http://blogs.naturalnews.com/breastfeeding-good-mothers-not-just-babies-studies-says/

Напиши коментар

Добави обява

×
×