Кокосово масло в буркан

Лауриновата киселина е естествено съединение, намиращо се в различни животински и растителни мазнини и масла, особено в кокосово масло и масло от палмови ядки. Тя се транспортира из цялото тяло чрез лимфните портални системи.

Тъй като е средно-верижен триглицерид или мастна киселина, лауриновата киселина се характеризира със специфична химическа структура, която позволява на тялото ви да я абсорбира цялата, което я прави лесно смилаема, в смисъл, че тялото може да я превърне в енергия, както би направило с въглехидратите.

В сравнение с дълговерижните триглицериди, лауриновата киселина съдържа по-малко калории на порция. Като такава, лауриновата киселина има само 8,3 калории на грам, отколкото 9 калории на грам за триглицериди с дълга верига, според Nutrition Review.

Кокосовото масло и маслото от палмови ядки съдържат до 15% средно-верижни триглицериди, според медицинския център Langone в Нюйоркския университет. Хората са предупредени да ограничат приема на средно-верижни триглицериди и да бъдат в рамките на предложените 5 до 7 супени лъжици масло на ден, както е посочено в препоръките на Министерството на земеделието на Съединените щати.

Медицински употреби на лауринова киселина

Лауриновата киселина има антибактериални, противогъбични и антипаразитни свойства. Тя може да третира метицилин-резистентен Staphylococcus aureus (MRSA), който обитава носа и кожата на хора и животни, и който може да причини пневмония, ако се остави нелекуван.

Тя може също така да ви отърве от Listeria monocytogenes, които обикновено се получават чрез консумиране на заразена храна и Helicobacter pylori, който расте в храносмилателния тракт и атакува стомашната лигавица.

Лауриновата киселина има антивирусни свойства. Тя облекчава симптомите на хора, които страдат от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ) или синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Доказано е, че забавя прогресирането на вируса и се вярва, че има способността да спре предаването на вируса от бременна майка на дете.

Лауриновата киселина е добра за кожата. Хората, които страдат от акне, могат да я използват като алтернативно лечение за стимуланти.

Лауриновата киселина може да помага за регулиране на холестерола на организма. В статията в „Nutrition Review“ се казва, че средно-верижни триглицериди, като лауринова киселина, могат да помогнат за предотвратяване на появата на атеросклероза, което води до натрупване на плаки в артериалните стени, поради високите нива на холестерола в организма. В отделна статия, публикувана в „Метаболизъм“ през 2007 г., изследователите твърдят, че хората, които приемат добавки средно-верижни триглицериди, вместо царевично масло, се радват на по-ниски нива на холестерола в кръвта.

Системи на тялото, които могат да се възползват от лауринова киселина

Лауриновата киселина е добра за репродуктивната система. Смята се, че лекува хламидиа, което е едно от най-честите болести, предавани по полов път и може лесно да бъде лекувано с антибиотици. Това може да бъде опасно заболяване, тъй като не показва симптоми в носача и може да причини тежки увреждания на женския пол, ако не се лекува.

Лауриновата киселина е добра за дихателната система. Улеснява симптомите на бронхит.

Резюме

Лауриновата киселина има антибактериални, противогъбични, антивирусни и антипаразитни свойства.

Лауриновата киселина е добра за кожата.

Лауриновата киселина  помага за регулиране на холестерола на организма.

 

Автор: Jhoanna Robinson

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×