Бебе-в-утроба

(NaturalNews)

Рязането на пъпната връз след раждането е традиция за родителите в много култури. За някои хора това играе значителна роля в процеса на раждането. Разделянето на бебето от плацентата и приветстването му в света е ритуал, който често се осъществява в рамките на няколко секунди. Често  лекарите  прищипват и режат пъпната връв в рамките на 15 до 20 секунди след раждането.

Медицинският персонал и новите татковци не трябва да избързват прекалено с прищипването и рязането на пъпната връв. Изчакването на минута може да е от полза за бебето, като му дава допълнителен прилив на богата на кислород кръв. Преди няколко десетилетия не е било необичайно да се изчаква пет минути или повече за срязването на пъпната връв. Въпреки това, по неясни причини, лекарите са започнали да прибързват с процедурата.

Според д-р Тонсе Раху, специалист по Перинатология в Националния институт по здравеопазване (NIH), ползата от незабавното прищипване никога не е била доказана.

Забавеното защипване на връвта засилва здравето на вашето бебе

Наскоро Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) публикува онлайн доклад с препоръки за забавяне на прищипването на пъпната връв с 30 до 60 секунди.

Въпреки че тази кратка времева разлика не изглежда голяма, много от плацентната кръв се прехвърля в първата минута и се появяват все повече доказателства, че тя има големи ползи за здравето. Забавеното клампиране на пъпната връв може да намали риска от кръвопреливания, анемия и кървене в мозъка.

Освен това, ACOG цитира изследвания, които показват, че забавянето на прищипването засилва нивата на хемоглобина в кръвта и помага за предотвратяване на недостиг на желязо по време на първата година от живота, което може потенциално да предотврати проблеми в развитието на бебето. Едно проучване установява, че чакането на 3 минути, за да се отреже пъпната връв, води до малко по-добро ранно развитие на мозъка.

„Макар че има различни препоръки по отношение на оптималното време за забавено клампиране на пъпната връв, появяват се все повече доказателства, които показват, че практиката сама по себе си има ясни ползи за здравето и за недоносени и доносени бебета,“ казва д-р Мария Маскола, водещ автор на насоките, в съобщение за медиите на ACOG.

Днешните съвети и възможните рискове

Според Световната здравна организация (СЗО), лекари или татковци трябва изчакат една минута, за отрязването на пъпната връв, докато други експерти казват, че е по-добре да се изчакат две или дори пет минути. Докато все още има неясноти за това, колко време трябва да се изчака, докладът на ACOG се спира на „най-малко 30 секунди до една минута.“

Освен това в доклада се посочва, че има леко повишение на жълтеница при доносените бебета, подложени на забавено клампиране на пъпната връв. Тези деца ще изискват фототерапия след раждането. Въпреки това, няма доказателства, че изчакването увеличава риска от кръвоизлив на майката.

Също така специалистът по перинатология в NIH д-р Тонсе Раху казва, че желанието за пауза преди рязане не би трябвало да е пречка за това, майката да държи бебето си и важният първи контакт с кожата. Той препоръчва да се казва следното на родителите: „Докато бебето е добре и топло върху кожата ви, ние ще изчакаме и след това ще клампираме.“

„И, в повечето случаи това забавено прищипване не пречи на ранните грижи, включително сушенето и стимулирането на първия дъх и незабавен контакт кожа-до-кожа“, казва д-р Мария Маскола.

Докато, обаче, забавянето на процеса изглежда е от полза за здравето на вашето бебе, лекарите няма да забавят рязането на връвта, ако бебето има проблеми с дишането и се нуждае от спешна медицинска помощ.

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://naturalnews.com

By admin

One thought on “Лекари казват, че забавеното защипване на пъпната връв може да е от полза за здравето на бебетата”
  1. Интересно е да се прочетат малко повече неща по темата и по-точно какво се прави с тази много ценна кръв и къде все още се изчаква с прерязването на пъпната връв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *