(NaturalNews)

Няма съмнение, че технологията е променила начина, по който децата играят и си взаимодействат. Въпреки, че много игри и играчки за деца от „старата школа“ все още съществуват, технологията е това, което привлича и държи най-много вниманието им.
Но според нови проучвания, таблетната култура, с която израстват и използват децата все повече тези дни е вредна за тях. Всъщност някои експерти казват, че децата на възраст под две години изобщо не трябва да използват IPAD или таблет.

Изследователи, лекари и терапевти в Американската Академия по Педиатрия са установили, че използване на сензорен екран за твърде дълго време има дългосрочни негативни последици.

Както беше съобщено от CBS Baltimore:

Играта за бебета е много по-различна през 21-ви век. Но родителите биха могли да направят голяма грешка, като поставят сензорни екрани в ръцете на подрастващите и малките деца.

Родителите мислят, че образоват и стимулират децата си, но лекари и терапевти вдигат червен флаг – твърде много време на екрана може да навреди на техните развиващи се тела.

„Не знаех, че това ще бъде част от нашето родителство и преподаване“

„Ако те са винаги на таблета и всъщност не правят занимания на хартия с молив, които трябва да се правят, тези мускули ще останат по-слаби“, казва ерготерапевтът Линдзи Марзоли.

Видеото на CBS показва шест-годишният Нолан Улрич, типичен младеж, който обича да играе на семейния таблет. Въпреки, че майка му ограничава времето пред екрана, тя все още се притеснява за това да не би да е твърде много, особено сега, когато разбира, че това може да доведе до мускулна слабост и неразвитост.

„Добре ли е за тях постоянно да гледат нещо за 20 или 30 минути?“ казва Тами Улрих. „Не знаех, че това ще бъде част от нашето родителство и нашето учение.“

Местният репортер Джесика Карталия е показана по CBS, питайки Нолан, който играе игра на IPAD, „Какво прави тази игра?“

„Движи ми пръста и ръцете,“ отговорил той.

Репортерът казва, въпреки че играта изглежда забавна, всъщност тя е част от егротерапията на момчето. Той работи върху координацията си за очите и ръката и движенията на пръстите, като хващане и притискане, както и за баланс и поза. Това са все проблеми, които децата с твърде много време на таблет могат да развият, вместо физическо изиграно време – бягане, скачане, колоездене, играене на топка и т.н.

Не става въпрос само за най-фината моторика, това е и за цялото тяло,“ казва репортерът.

Марзоли отговаря: „Това, което виждаме са много деца, идващи с някои моторни закъснения, някои са с намалена мускулна сила в определени области.“

‘Понякога настройваме таймер’

Всъщност, ерготерапевтите виждат все повече деца като Нолан. Наскоро пусната анкета за таблети и прохождащи установила, че броят на децата, които използват сензорни екрани се е удвоил само за две години. „Почти 40 процента от бебетата под две години и почти 75 процента от децата под осем ги използват“, се казва в доклада.

„Те докосват таблета и нещо се случва. Докосват го и уау…! Нещо се случва. И това е много привлекателно,“ Д-р Тимъти Доран, педиатър в Медицински Център на Балтимор, заяви пред местния екип новини.

Какво добавя всичко това за бъдещите поколения? Трудно е да се каже със сигурност, както посочват изследователите, твърде е рано да се предскаже какви ще са пораженията в крайна сметка. И това, само по себе си, обезпокоява лекарите и изследователите.

„Неограничено използване, три-четири часа самостоятелно използване на таблет – когато не са ангажирани родителите – струва ми се, че това е флиртуване с опасност за развитието,“ казва Доран.

Това е предупреждение, което семейство Нолан определено взима на сериозно, казва доклада.

„Понякога сега настройваме таймер“, каза майка му.

Терапевтите препоръчват не повече от 15 минути на сензорен екран, дори при използване на високо образователни приложения.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. D. Heyes

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *