(NaturalNews)

Почти всеобщо местните хора по целия свят са показали напреднало разбиране за лечебни растения и тяхната употреба за лечение на човешкото тяло. Знанието, което са притежавали тези така наречени „примитивни“ се е превърнало в основата на съвременната медицина, но истината е, че много неща са били изгубени в процеса. Много фармацевтични продукти са основани на лечебни растения, но в почти всички случаи природната версия е за предпочитане за насърчаване на истинско изцеление.

В продължение на много векове, индианците са знаели десетки, може би стотици растения, които могат да се използват за лечение на почти всяко заболяване, което можем да си представим. Много от тези растения и билки могат да бъдат открити да растат в дивата природа и днес. С малко познания, средният човек може буквално да се възползва от предимствата на различните лечебни растения, използвани от индианците за изцеление. Редица от тези растения също могат да се отглеждат лесно у дома.

Местните племена на Америка са вярвали, че растенията имат духове. Според много хора, които ценят тяхната употреба, когато събирате тези свещени, традиционни, лечебни растения в природата, вие се свързвате с тези духове.

Сюзън Питърсън от OffTheGridNews.com е публикувала списък и снимки на пет често срещани растения, които са били известни на индианците и използвани от тях като лекарство.

Ето списъка и с нейното лично кратко описание за всяко растение и неговите употреби:

Градински чай (Salvia Officinalis) – Индианците са използвали няколко разновидности на градинския чай за различни ритуални и медицински цели. Този сорт е може би най-често отглежданият и има много приложения в кухнята, наред с многобройните си лечебни свойства. Градинският чай притежава свойства за намаляване на кръвното налягане и стабилизиране на кръвната захар и може да се използва за лечение на кашлица, настинки и храносмилателни проблеми. Той се отглежда сравнително лесно целогодишно и трябва да се засажда през пролетта точно преди последната слана.

Кора от дива черна череша (Prunus Serotina) – Кората от дива черна череша е ценена заради противовъзпалителните ѝ свойства и често се използва за лечение на болки в гърлото, бронхити и други респираторни заболявания. Тя може да се прибира в дивата природа през май и юни. Вътрешната кора е частта, която се използва, и може да се окаже трудно да знаете кога и как да я прибирате. RyanDrum.com има описание за правилните методи, използвани за „диво събиране“, на кора на дива черна череша. Ето и линк на английски: RyanDrum.com.

Глухарче (Taraxacum officinale) – Обикновеното глухарче е било използвано от американските индианци за лечение на редица заболявания, включително и тези на стомаха, бъбреците и черния дроб. Глухарчето също играе важна роля в китайската медицина. Растението има антиоксидантни и имунно-повишаващи свойства. Най-доброто време за прибиране на реколтата е края на пролетта и началото на есента (връзката RyanDrum.com публикувана по-горе съдържа и описание за начина на бране на глухарче – както и бял равнец).

Розмарин (Rosmarinus Officinalis) – Ползите за здравето на розмарина са известни от векове от няколко култури, включително и традиционните индиански лечители. Богат на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, розмаринът се използва за лечение на проблеми с храносмилането, мускулни болки, спазми и дори загуба на коса. Розмаринът е доказан, че насърчава здравословна мозъчна функция и може да има потенциал за лечение на рак. Розмаринът се отглежда лесно и е още една билка със значителна кулинарна и лекарствена стойност.

Бял равнец (Achillea millefolium) – Растението бял равнец е добре известно със своите свойства за спиране на кръвоизливи и неговата ефективност за почистване и зарастване на рани. Едно от най-всестранните растения по отношение на лекарствена стойност, белият равнец се използва за лечение на всичко, от главоболие до хемороиди; дъбър е също за лечение на простудни заболявания, когато се направи на чай. Листата на бял равнец могат да бъдат събирани в края на пролетта и началото на лятото. Често цялото растение се прибира и се използва в продукти на традиционната медицина.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Daniel Barker

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *