(NaturalNews)В последно време чесънът е станал толкова популярен, защото много изследователи са потвърдили ефективността му да действа като естествено и здравословно лечебно растение. Всъщност, това е едно от най-силно препоръчваните лекарства и храна в продължение на десетилетия. По-голямата част вече знаят колко е ефективен за предотвратяване на рак и за естествено намаляване на високите нива на холестерола, така че вече не е изненадващо да видите хора, които  приемат чесън ежедневно. Той работи още и за нормализиране и регулиране на високо кръвно налягане.

Много експерти казват, че за да може хората да получат всички предимства, които чесънът може да предложи, той не трябва да се вари преди прием. Пресният му сок съдържа най-високо ниво на хранителни вещества, така че е най-добре, ако е подготвен по този начин. Казва се още, че смачкана скилидка чесън, поставена в чаша с горещо мляко, е ефективен лек за гърчове, схващания и нервни спазми. За тези, които страдат от високо кръвно налягане, най-добрият начин да се възползват от предимствата на чесъна, е да взимат една скилидка от него всяка сутрин. Подготовка на масло от него също е възможно. Въведени са още и добавки чесън и те идват в различни форми, включително екстракти, прахове и хапчета.

Как работи чесънът при лечение на хипертония?

Способността на чесъна да намалява значително риска от поява на хипертония може да се дължи на наличието на активните вещества, известни като чеснови сулфиди и алицин. Алицинът е вещество, за което се казва, че работи като отпуска кръвоносните съдове и същевременно намалява налягането в кръвта. Той също така пречи на действието на ангиотензин ензима за повишаване на кръвното налягане. Способността му да намаля фибринолитичната активност в  кръвта на човек е също и огромна помощ за намаляване  нивото на холестерола и тромбоцитната агрегация.

Друга причина, поради която чесънът работи за предотвратяване на високо кръвно налягане е, че той има способността да стимулира сероводорода и производството на азотен оксид синтаза. Експерти казват, че те имат способността да отпускат кръвоносните съдове. Хубавото на чесъна е, че той изпълнява и други функции освен лечение на високо кръвно налягане. Отделно от своите понижаващи холестерола свойства, хората могат да се възползват от него, заради ефективността му при подобряване на храносмилането и имунната система. И все пак е добре да се посъветвате с медицинско лице преди да го приемате, тъй като той изтънява кръвта и може да взаимодейства зле с някои добавки и медикаменти.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×